
De belangrijkste uitdaging blijft de prijs bevestigt het rapport van Wageningen Economic Research, 'Economische kansen en uitdagingen voor Nederlandse baktarwe in de broodketen' Voor akkerbouwers is de teelt van baktarwe financieel onaantrekkelijk vanwege lagere opbrengsten en extra kosten. Ook collecteurs en maalderijen hebben te maken met extra kosten en concurrentie van goedkopere buitenlandse tarwe. Industriële bakkers en supermarkten sturen vooral op kostprijs.
Dit onderzoek door WUR is uitgevoerd binnen het ketenproject Nederlandse Baktarwe, waarin twintig ketenpartijen samenwerken om het aandeel Nederlandse baktarwe in brood te vergroten. De huidige situatie is in kaart gebracht door middel van een literatuuronderzoek en interviews met experts en vertaald naar een SWOT-analyse.
Kansen benutten
Klimaatverandering kan de kwaliteit van Nederlandse baktarwe verbeteren. Gerichte teeltmaatregelen en markttrends zoals de vraag naar lokale producten bieden ook perspectief. Samenwerking in de hele keten is essentieel om deze kansen te benutten.
Het rapport stelt: "Met de juiste stimulans bij alle schakels in de keten kan het aandeel Nederlandse baktarwe groeien.”
Meerwaarde door samenwerking
De markt voor lokale producten en plantaardige eiwitten biedt eveneens kansen voor Nederlandse baktarwe. Dit vraagt wel om een betere afstemming tussen telers, maalderijen, bakkers en retailers. Volgens de geïnterviewde experts tijdens het onderzoek is minimaal 30 procent Nederlandse tarwe in brood technisch haalbaar, mits de kwaliteit en beschikbaarheid gegarandeerd kunnen worden. Maar om dat te bereiken is intensieve samenwerking binnen de hele keten noodzakelijk.
Lees het rapport Economische kansen en uitdagingen voor Nederlandse baktarwe in de broodketen van Wageningen Economic Research.