Nederlandse bakker heeft gemiddeld 15 medewerkers

Bakkerspanel

Het Bakkerspanel onderzoekt meerdere keren per jaar hoe bakkers tegen hun vak en de sector aankijken. In april 2020 deed Het Bakkerspanel onderzoek onder Nederlandse bakkers en stelde vragen over hun medewerkers. Hieruit blijkt Nederlandse bakkers gemiddeld 14,9 medewerkers in dienst hebben.

Aan deze peiling van het Bakkerspanel deden 314 bakkers mee. In het onderzoek werden medewerkers verdeeld tussen de onderdelen productie, winkel en overige medewerkers. Daarnaast waren er vragen over de dienstverbanden van de werknemers.

Een bakker heeft gemiddeld 14,9 medewerkers in dienst. Dit is inclusief de bakker zelf. De bakkers die aan het onderzoek deelnamen hebben gemiddeld 2,0 winkels. In de productie/bakkerij werken gemiddeld 5,1 medewerkers. De meeste werknemers zijn werkzaam in de winkel met gemiddeld 7,8 medewerkers. Wel moet hierbij worden vermeld dat het hierbij gaat om aantallen medewerkers en niet om aantal voltijdse medewerkers (FTE). 

In de winkel staan vaak medewerkers in een deeltijdbaan. De overig 2,0 medewerkers zijn werkzaam als chauffeur, administratief-, marketingmedewerker of hebben andere taken. Bijna drie kwart van alle medewerkers is werkzaam in een vast dienstverband en de overige 27 procent in een flexibel dienstverband.

Dossiers
Lees ook
Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

De Finse zoetwarenproducent Fazer werkt aan een onderzoek naar de mogelijkheden van cellulaire landbouw voor een duurzame productie van cacao. De producent vindt het belangrijk om alternatieven voor traditionele cacaoteelt te onderzoeken vanwege duurzaamheid, klimaatverandering en het welzijn van boeren en werknemers in de cacaoproductie.

WVLO: 5 tips om medewerkers wendbaar te krijgen

WVLO: 5 tips om medewerkers wendbaar te krijgen

Mijn bedrijf is klaar voor de volgende stap, maar ik krijg mijn medewerkers niet mee. Ik voel een afstand tussen de mensen van management en productie. Stuk voor stuk issues die te tackelen zijn met wendbaar vakmanschap. WVLO hield een masterclass, waaruit we 5 tips filterden.

De toekomst van werk in Nederland

De toekomst van werk in Nederland

De arbeidsmarkt is in beweging door onder andere de coronapandemie, personeelstekorten, flexibel en hybride werken en de toenemende focus op mentale gezondheid en stress op het werk. Hoe ziet de toekomst van werk eruit? ADP Research Institute (ADPRI) onderzocht het in People At Work 2022.