Nederlands Bakkerijmuseum koopt monumentaal pand

28 januari 2020
Foto: Martijn Rodenburg, Coördinator Collectie & Educatie, Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum gaat uitbreiden. Het museum heeft het naastgelegen pand, bekend als 'het Daendelshuis' aangekocht. Hiermee gaat een droom in vervulling, laat het museum weten. In het nieuwe pand komen onder andere workshopruimtes, het depot en een nieuw restaurant.

Het Daendelshuis was ooit het huis van patriot Herman Willem Daendels. Het is een van van de mooiste monumenten van Hattem. Het monumentale pand heeft een eigen voorplein en een besloten tuin. Het pand wordt het vlaggenschip van het Bakkerijmuseum. Samen met de vier andere panden van het museum, naast en tegenover elkaar gelegen aan de Kerkhofstraat, is een openluchtmuseum ontstaan waar bezoekers de geschiedenis van brood en banket kunnen beleven.

Uitbreiding noodzakelijk 

Uitbreiding was noodzakelijk voor het bakkerijmuseum. Niet alleen nemen de bezoekersaantallen ieder jaar toe. Ook is er behoefte aan depotruimte en een ruimte voor de bakkersbibliotheek, die bestaat uit meer dan twintigduizend items. Dat het naast het museum gelegen Daendelshuis beschikbaar kwam en dat dit pand recentelijk met veel zorg en aandacht is gerestaureerd wordt door het museum gezien als een unieke samenloop van omstandigheden.

Twee verdiepingen in het nieuwe pand worden ingericht als publieksruimte. Hier kunnen workshops worden gegeven en ook de horeca wordt uitgebreid. De aankoop van het Daendelshuis maakt het mogelijk om een restaurant te openen met een lunchkaart vol producten uit de eigen bakkerij. In de rest van het pand komen de archieven en het depot, vertelt Fred Voskuil, directeur van het Bakkerijmuseum in De Stentor.

Het Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem toont de bezoeker de geschiedenis van brood en banket. In het museum zit een 150 jaar oude bakkerij. Het museum organiseert regelmatig workshops en andere activiteiten.

Altijd op de hoogte blijven?