Nederlander eet steeds meer brood buitenshuis

Brood by Alex Utrecht-014

In 2018 daalde de totale broodconsumptie in Nederland met minder dan 1 procent. Een verschil met de voorgaande jaren toen deze consumptie een jaarlijkse daling van ongeveer 3 procent liet zien. In een persbericht laat het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) weten 'verheugd' te zijn met deze positieve trend en geeft een verklaring. 

In 2018 startten verschillende initiatieven die het verhaal van brood vertellen, zoals de campagne ‘Brood uit Europa. Goed verhaal’ die met steun van verschillende brancheorganisaties en de EU werd neergezet. Deze campagne moest brood weer op de kaart zetten als belangrijk onderdeel van een gezond en bewust voedingspatroon. NBC constateert dat brood wordt gewaardeerd als 'een eerlijk en ambachtelijk product met een veelheid aan variaties'.

Consumptie buitenshuis

De reden dat de broodconsumptie slechts met 1 procent daalde komt door de groei van de out-of-home markt. Deze markt, waar de consumptie van brood buitenshuis plaatsvindt, groeide in 2018 met 5 procent. Frank Janssen, Manager Marketing en Communicatie van het NBC legt uit: “22 procent van al het brood wordt buitenshuis gegeten en dit aandeel zal de aankomende jaren verder stijgen. Juist in deze markt, waar beleving steeds belangrijker wordt, floreert brood.”

Het eten van brood thuis neemt nog steeds af, al signaleert het NBC hier een duidelijk herstel. In 2018 daalde de thuisconsumptie van brood met 0,9%. Consumenten eten thuis minder boterhammen, maar eten wel meer broodjes.

Supermarkt

Supermarkten blijven het meeste brood in Nederland verkopen. Deze trend is al jaren zichtbaar. In 2018 kochten consumenten 66 procent van het brood in supermarkten. De verkoop van brood bij ambachtelijke bakkers staat wederom onder druk en dat geldt ook voor 2018. Deze trend is niet alleen zichtbaar in Nederland, maar ook in de omliggende landen.

Momenteel weegt de groei van de buitenshuis consumptie van brood nog niet op tegen de daling van het thuisgebruik, maar dat lijkt te veranderen. Janssen: “We volgen al tientallen jaren het volume van brood en zien in 2018 een duidelijke kentering. Het lijkt erop dat we de aankomende jaren niet meer zullen spreken over een daling van het broodvolume, maar meer over een verschuiving hiervan.”

Broodvolume-2018-590x268

Dossiers
Lees ook
Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

De coronacrisis zorgt voor de nodige uitdagingen voor bakker Sjon Koelman van Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons in Heemskerk. Gelukkig denkt de bakker in oplossingen en probeert er toch "iets moois van te maken met zijn allen". Niet alleen heeft hij aandacht voor zijn onderneming, maar ook voor het hardwerkende ziekenhuispersoneel.

Compad biedt bakkers hulp met webshop

Compad biedt bakkers hulp met webshop

Veel bedrijven zijn getroffen coor de coronacrisis. De horeca is gesloten en evenementen zijn voorlopig niet toegestaan. Ook de bakkerijen. Veel ondernemers zoeken een creatieve oplossing, waarbij ze vaak een online oplossing nodig hebben. Compad helpt hierbij.

Bakkersmaat biedt bakkers gratis webshop

Bakkersmaat biedt bakkers gratis webshop

Door alle coronamaatregelen neemt de populariteit van online winkelen toe. Dat geldt ook voor de klanten van de lokale bakker. Ook zij hebben in deze tijd een webshop nodig. Bakkersmaat helpt hierbij en biedt bakkers tijdens de coronacrisis een gratis webshop.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...