Nederlander eet steeds meer brood buitenshuis

Brood by Alex Utrecht-014

In 2018 daalde de totale broodconsumptie in Nederland met minder dan 1 procent. Een verschil met de voorgaande jaren toen deze consumptie een jaarlijkse daling van ongeveer 3 procent liet zien. In een persbericht laat het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) weten 'verheugd' te zijn met deze positieve trend en geeft een verklaring. 

In 2018 startten verschillende initiatieven die het verhaal van brood vertellen, zoals de campagne ‘Brood uit Europa. Goed verhaal’ die met steun van verschillende brancheorganisaties en de EU werd neergezet. Deze campagne moest brood weer op de kaart zetten als belangrijk onderdeel van een gezond en bewust voedingspatroon. NBC constateert dat brood wordt gewaardeerd als 'een eerlijk en ambachtelijk product met een veelheid aan variaties'.

Consumptie buitenshuis

De reden dat de broodconsumptie slechts met 1 procent daalde komt door de groei van de out-of-home markt. Deze markt, waar de consumptie van brood buitenshuis plaatsvindt, groeide in 2018 met 5 procent. Frank Janssen, Manager Marketing en Communicatie van het NBC legt uit: “22 procent van al het brood wordt buitenshuis gegeten en dit aandeel zal de aankomende jaren verder stijgen. Juist in deze markt, waar beleving steeds belangrijker wordt, floreert brood.”

Het eten van brood thuis neemt nog steeds af, al signaleert het NBC hier een duidelijk herstel. In 2018 daalde de thuisconsumptie van brood met 0,9%. Consumenten eten thuis minder boterhammen, maar eten wel meer broodjes.

Supermarkt

Supermarkten blijven het meeste brood in Nederland verkopen. Deze trend is al jaren zichtbaar. In 2018 kochten consumenten 66 procent van het brood in supermarkten. De verkoop van brood bij ambachtelijke bakkers staat wederom onder druk en dat geldt ook voor 2018. Deze trend is niet alleen zichtbaar in Nederland, maar ook in de omliggende landen.

Momenteel weegt de groei van de buitenshuis consumptie van brood nog niet op tegen de daling van het thuisgebruik, maar dat lijkt te veranderen. Janssen: “We volgen al tientallen jaren het volume van brood en zien in 2018 een duidelijke kentering. Het lijkt erop dat we de aankomende jaren niet meer zullen spreken over een daling van het broodvolume, maar meer over een verschuiving hiervan.”

Broodvolume-2018-590x268

Dossiers
Lees ook
Positieve gezondheidseffecten voedingsvezels uit granen

Positieve gezondheidseffecten voedingsvezels uit granen

Dat voedingsvezels gezond zijn, is al langer bekend. Voedingsvezels zitten in groente, fruit, peulvruchten en graanproducten zoals brood. En juist over vezels uit graanproducten komen we steeds meer te weten. Meer over voedingsvezels uit graan

5 fabels over koolhydraten ontkracht

5 fabels over koolhydraten ontkracht

Over koolhydraten doen veel fabels de ronde. Als bakker kunt u hierover veel klantvragen krijgen. Brood en andere bakkerijproducten zijn namelijk rijk aan koolhydraten. Het zou zonde zijn als klanten door deze fabels uw producten laten staan. Lees verder  

Weet u eigenlijk wel echt wat volkoren is?

Weet u eigenlijk wel echt wat volkoren is?

Zsuzsan Proos van het NBC Kennisloket: “Het televisieprogramma de Keuringsdienst van Waarde besteedde er onlangs uitgebreid aandacht aan: volkorenbrood. Dat volkorenbrood gezond is en zich onderscheidt van andere volkorenproducten (lees ontbijtkoek, koekjes, pasta) werd snel duidelijk. Toch wisten de meeste geïnterviewde bakkers in de uitzending niet...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...