Naast Korea, Rusland en Japan stond Nederland vandaag op het bakkerspodium in München, voor de strijd om de iba-UIBC-cup. Namens Nederland en het BoulangerieTeam nemen Michel Schröder en Hans Heiloo de honneurs waar op de iba in Zuid-Duitsland. Vanaf begin dit jaar hebben ze keihard gewerkt om vandaag het hoogst haalbare te halen.

Oven-pech

Het ging vandaag niet helemaal volgens plan. “De ovens werkten niet goed, de temperaturen bleven rond de 200 graden hangen, maar voor de broodjes moeten we zeker 240-250 graden hebben”, vertelt coach Hiljo Hillebrand. “We hebben wel extra tijd gekregen van de jury, maar ja, het is afwachten of het allemaal lukt. De oven mist gewoon power.”

Als om één uur de eerste beoordeling plaatsvindt, valt het oordeel van de jury echter alles mee. Sterker nog, volgens de jury was er niets te merken van de ovenproblemen en had het Nederlandse team een ‘hervorragende Leistung’ neergezet: een uitstekende prestatie! Dat was een mooie opsteker die het team goed kon gebruiken voor het middagdeel, als het showstuk gemaakt moet worden. Dit stuk, met als thema het Universum, is samen met Francois Brandt van het Bakery Institute ontworpen.

Subliem

Uiteindelijk is alles op tijd klaar, zelfs een half uur eerder dan gepland. Alles mocht op de showtafel worden uitgestald, waarna om vier uur de eindbeoordeling van de jury volgde. Wederom was er alleen maar lof. “Ze vonden de smaken weer heerlijk, subliem zelfs, en de combinaties mooi. We kunnen wel zeggen dat we alles hebben gedaan wat we konden doen”, aldus Hiljo. Heeft hij er een goed gevoel over? “Het is de eerste dag, dus we moeten afwachten hoe het loopt. Er komen nog acht landen in actie. Maar Michel en Hans hebben echt super gewerkt. Ze hebben echt alles gegeven, meer zat er echt niet meer in”, aldus de trotse coach.

Morgen en maandag komen nog eens acht landen in actie. Aanstaande maandag is de eindbeoordeling en de prijsuitreiking. Dan weten we wie van de twaalf landen met de iba-UIBC-cup naar huis gaat.

 

Altijd op de hoogte blijven?