Het Nederlandse team is er niet in geslaagd om een medaille te winnen op het WK Boulangerie. De eerste plaats ging naar China, voor Japan en Denemarken. Dit kwam niet als verassing voor het team. “We hadden geen verwachtingen”, zegt coach Hans Som na afloop. Hij denkt dat alles heel dicht bij elkaar ligt en schat dat het team ergens op plaats 5, 6 of 7 terecht is gekomen.

“We waren iets te laat klaar en dat betekent puntenaftrek”, zegt Hans. “Als je in tijdnood komt dan gaat het anders. Het was geen gooi- en smijtwerk, maar de hapjes waren niet zo netjes als ze hadden kunen zijn.” Toch is het team niet ontevreden. Het is sowieso mooi dat het team er voor de vijfde keer weer staat. “We hebben goed gebakken”, zegt Mark Plaating, die tijdens de wedstrijd verantwoordelijk was voor het brood.

Weinig trainingsuren

“Het is niet anders”, reageert Gerard Vreugdenhil. “Het ligt misschien aan de tijd, zo dicht na de drukke decembermaand en het was moeilijk om veel gezamenlijke trainingsuren te maken. We hebben niet vaak met elkaar kunnen oefenen.” Mark Plaating en Roel Tegels geldt dat ze het vóór december heel druk hadden en in de feestmaand meer ruimte kregen om te oefenen. Gerard heeft een eigen zaak en heeft het dan juist druk. Op de vraag of hij dan nu eindelijk uit kan rusten, reageert hij nuchter. “Ik ga morgen gewoon weer aan het werk.” Maar hij verwacht wel dat hij het minder druk heeft als hij daarnaast niet meer hoeft te oefenen en niet steeds over de wedstrijd na hoeft te denken.

Denemarken

Roel Tegels, die het sierstuk maakte, hoopte voor de prijsuitreiking nog wel dat ze misschien de derde plaats konden halen. Deze ging echter naar Denemarken. Naar zijn gevoel lag het dicht bij elkaar. Tijdens de kwalificatiewedstrijd scoorde het Nederlandse team nog hoger dan de Denen, maar ook toen scheelde het slechts één punt. “We strijden al langer met  elkaar”, zegt hij. “Ik ben oprecht blij voor ze.” Dat geldt ook voor de rest van het team. Gerard vult aan: “De Denen hebben ook gewoon een bedrijf. Heel gaaf dat het dan toch lukt.” Hans denkt dat de Denen het verschil hebben gemaakt door meer tijd te steken in met elkaar oefenen. “Ze hebben zich echt verbeterd sinds de kwalificatie.”

Allevier de mannen hadden verwacht dat Japan er met de winst vandoor zou gaan en niet China. “Maar”, zegt Gerard. “We zien alleen de buitenkant. Misschien had China wel hele goede smaken.”

Masters de la Boulangerie

Dat ze het podium niet hebben gehaald blijft jammer, maar was alles bij elkaar dus geen hele grote teleurstelling. Wel was er een kleine teleurstelling dat er over twee jaar geen individuele titel te winnen valt tijdens de Masters de la Boulangerie. Op die strijd had Mark Plaating namelijk zijn zinnen gezet. Twee jaar geleden won Peter Bienefelt deze titel nog, maar Mark en Hans kregen net te horen dat die competitie niet meer zal worden georganiseerd. Op de vraag of hij de volgende keer weer meedoet aan de WK voor teams moet hij even nadenken. “Ik denk het wel, maar ik moet er nu nog even niet aan denken”, reageert hij. Ook Roel staat niet afwijzend tegenover een tweede deelname, maar hij denkt pas over acht jaar. “In acht jaar kan ik een hoop leren, dingen uitproberen en ideeën door ontwikkelen.”

Altijd op de hoogte blijven?