NBOV pleit voor betere TEK-regeling

25 oktober 2022 Redactie Bakkers in bedrijf David Julien via Pixabay
Foto: Pixabay

NBOV blijft zich inzetten voor een beter steunpakket voor de bakker. In de aangekondigde Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) is volgens de brancheorganisatie “de vergoeding te laag, de drempel te hoog en de ingangsdatum veel te laat”.

De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) moet mkb-bedrijven zoals de bakker ondersteunen bij de hoge energiekosten. De regeling geldt voor bedrijven met maximaal 250 werknemers die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten en gaat vanaf april 2023 in.

Onvoldoende

Toen de regeling bekend werd heeft NBOV direct bij de verantwoordelijke ministers Micky Adriaansens en Rob Jetten aangegeven dat deze regeling bakkers niet gaat helpen. Allereerst ligt de drempel van 12,5 procent veel te hoog. “Bijna geen enkele branche voldoet hieraan.” Daarnaast is NBOV ook “tegen het vaststellen van het energiegebruik in de maanden januari en februari 2023 en we zijn ontevreden dat er pas in april een tegemoetkoming volgt”.

Aanpassingen 

NBOV stelt daarom de volgende aanpassingen op de regeling voor:

  • "een onmiddellijk voorschot voor alle ondernemers die dit jaar een onredelijke verhoging van energiekosten hebben;
  • dat de definitieve tegemoetkoming vastgesteld wordt op basis van een reële referentieperiode;
  • een eenvoudige regeling op basis van gegevens van energiemaatschappijen/facturen;
  • acceptabele energiekosten door gebruik van een energieclausule. De prijzen blijven daardoor binnen een bandbreedte/energieplafond."

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?