NBOV: Ook bakkers moeten aan het werk kunnen blijven

16 maart 2020 pixabay

 

De regering heeft de maatregelen tegen het coronavirus verscherpt. Zondag 15 maart lieten de ministers Bruno Bruins en Arie Slob weten dat ook scholen, sportcenta en horeca dicht gaan. In het nieuws wordt benadrukt dat mensen van wie we afhankelijk zijn voor de gezondheidzorg, supermarkten etc aan het werk kunnen blijven. Dit geldt ook voor de bakker, aldus NBOV. 

"Wij hebben zojuist in Den Haag nog eens onder de aandacht gebracht dat dat ook geldt voor u als bakker omdat u voorziet in een dagelijkse levensbehoefte" laat NBOV weten in een mailing. "Wij gaan er vooralsnog vanuit dat de maatregelen als kinderopvang, etc. ook voor u (uw medewerkers) gelden. Net als andere lokale winkeliers kunt u - met de juiste creativiteit en instelling - juist vanuit uw rol midden in de maatschappij en kennis van je klanten een (coördinerende) rol spelen bij bezorging aan bijvoorbeeld ouderen, zorgpersoneel, etc."

NBOV informeert de leden over de maatregelen via de website. De laatste instructies van overheidsinstanties worden telkens bijgewerkt op de websites waarnaar we hebben doorgelinkt. De nieuwe punten/ontwikkelingen op een rij

  • NBOV zorgt ervoor dat de NBOV-website up-to-date is: u moet zoveel mogelijk informatie vinden op de website of links naar relevante (overheids)websites.
  • NBOV deelt deze informatie breed (Echte Bakkers Gilde, Patisserie College, SAB, Bake Plus en Beko Coöperatie): het houdt immers niet op bij de eigen leden, maar heeft impact op de hele maatschappij. Het kan dus zijn dat u deze informatie via verschillende wegen ontvangt.
  • Scholen, sport, horeca, etc. worden gesloten tot en met 6 april. Dit geldt dus ook voor uw lunchroom.
  • NBOV benadrukt met klem in Den Haag dat ook de (ambachtelijke) lokale bakkerijen/winkeliers onder de lijst van cruciale beroepsgroepen wordt genoemd, waarvoor noodzakelijke diensten vallen (maatregelen kinderopvang etc.). Dat mag zeker specifieker benadrukt worden gezien de maatschappelijke rol. Er is contact met de belangrijke partijen uit Den Haag (Economische Zaken, MKB Nederland, Nationale Winkel Raad, Detailhandel Nederland) over allerlei zaken en steunmaatregelen (uitstel belasting betalen, werktijdverkorting, meer liquiditeiten, huurproblematiek).
  • NBOV werkt zoveel mogelijk samen met andere partijen, zowel binnen als buiten de sector om zo krachtig mogelijk te lobbyen en dezelfde informatie te kunnen geven.

Altijd op de hoogte blijven?