NBOV lobbyt vanwege hoge kosten bakker

3 december 2021 Oscar van der Wijk
Foto: Oscar van der Wijk

Veel bakkers hebben last van de stijgende kosten voor bijvoorbeeld energie en grondstoffen. Voor investeren is (bijna) geen ruimte meer. NBOV hoort van steeds meer bakkers dat ze zich zorgen maken en laat weten dat ze de lobby hebben geïntensiveerd.

“De verhouding tussen kosten en opbrengsten staat in de ambachtelijke bakkerij, banketbakkerij en patisserie al langer onder druk. Door de vele recente kostenstijgingen worden ondernemers momenteel verder in het nauw gedreven”, zegt NBOV-directeur Marie-Hélène Zengerink op de website van NBOV. “Hoge werkgeverslasten zijn in onze arbeidsintensieve sector altijd al een belangrijke factor; die bedragen gemiddeld 30 tot 50% van de totale kosten. Daarbovenop komen nu de soms forse energierekeningen. Wereldwijd stijgen de prijzen van essentiële grondstoffen als tarwe, suiker en boter. Daarnaast worden verpakkingen duurder, vanwege het tekort aan papier en karton. Tel je al die kosten bij elkaar op, dan blijft er weinig over. Daardoor is er vrijwel geen ruimte om te investeren, terwijl de overheid dat wel van ons vraagt, vooral op het vlak van duurzaamheid.”

De NBOV vraagt continu aandacht voor dit probleem. "We maken inzichtelijk hoe de stapeling van overheidsmaatregelen en de stijgende energie- en grondstoffenprijzen veel mkb-ondernemers in het nauw drijft, en benadrukken dat er goede, toegankelijke subsidieregelingen en compensaties moeten komen.”

Ga voor meer informatie naar NBOV.

Altijd op de hoogte blijven?