Vaktalenten maken Moederdagtaart voor prinses Beatrix

Bakkers in bedrijf_Moederdagtaart

Namens alle Nederlandse ambachtelijke brood- en banketbakkers boden de jonge patissiers Nick de Haas en Janna van Eijk aan prinses Beatrix de Moederdagtaart aan. De aanbieding vond plaats op Paleis Noordeinde.

Beide patissiers mochten deze speciale Moederdagtaart aanbieden omdat zij afgelopen najaar in de prijzen vielen tijdens de vakwedstrijd Gouden Gard. In 2017 was Nick de Haas de winnaar van de Zilveren Gard. Hij werkt bij Hotel TwentySeven. Janna van Eijk, werkzaam bij Zoetegoed, won de Bronzen Gard. Dré Eversteijn, patisserieadviseur van FrieslandCampina, stond de kandidaten op vaktechnisch gebied bij.

De voormalige Nederlandse koloniën

Bakkers-in-bedrijf_Moederdagtaart-opbouw-300x225 De voormalige Nederlandse koloniën waren de inspiratie voor de patissiers. Zo bestond het chocoladeshowstuk uit scheepsonderdelen waarmee de koloniën werden bereikt: een scheepsmast met kraaiennest, kompas en houten vat. Om het showstuk heen stonden twee soorten taartjes. Een taartje van cheesecake geïnspireerd op de kolonie Nieuw-Amsterdam, het huidige New York, en een tropische verrassing geïnspireerd op de koloniën in Zuid-Amerika.

De makers trainden de afgelopen weken samen op het ROC van Amsterdam en waren trots op het eindresultaat. “Het is echt supergaaf geworden en het gekozen thema de Nederlandse koloniën komt goed naar voren”, zo vertelt Nick. Janna vult aan: “Het sierstuk is een mooie eyecatcher en de felle kleuren van de taarten doen het ook goed!”

Beschermvrouwe NBOV

Mevrouw Haverkamp Begemann, Persoonlijk Assistent H.K.H. Prinses Beatrix der Nederlanden en mevrouw Van den Bent, Persoonlijk Assistent van Z.M. Koning Willem Alexander en H.M. Koningin Máxima namen de taart in ontvangst. Beiden waren onder de indruk van het showstuk en de verschillende taarten.

De aanbieding van de Moederdagtaart vindt jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV), waarvan prinses Beatrix Beschermvrouwe is. Talentvolle jonge patissiers maken deze taart. Zij krijgen deze eer vanwege hun prestaties tijdens de landelijke patisseriewedstrijd Gouden Gard.

Lees ook
Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-finalist Michelle Frantzen (19) is student Patisserie op MboRijnland en werkt bij Banketbakkerij Krijn Verdoes. Ze deelt het recept voor haar gelegenheidstaart met het thema ‘China’.

Nieuwe receptuur kan voor uitdagingen zorgen

Nieuwe receptuur kan voor uitdagingen zorgen

Productontwikkeling of het maken van een aangepaste receptuur levert naast mooie nieuwe producten ook wel eens uitdagingen op bij het bepalen van de naam of het geven van de informatie.

Ambassadeurs

Ambassadeurs

In de media werd recent geroepen dat er steeds meer bakkerijen in Nederland zijn. Uit cijfers van het GFK blijkt dat het marktaandeel van het ambacht in 2021 verder is gestegen. Recent organiseerde de NBOV met het Bakery Institute een Startersdag en deze zat binnen no-time vol. Zonder grote campagnes zet het ambacht zich dus steeds beter en meer op...