NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

brood_pixabay

Foto: Pixabay

Bakkers beginnen de effecten van de coronamaatregelen te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging NBOV. Bijna 80 procent van de bakkers lopen omzet uit het derde kanaal, de afzet aan horeca en catering. Ook zien bakkers (41 procent) minder klanten in de winkel en bijna 62 procent geeft aan dit voorjaar 32 procent omzet mis te lopen.

Dit zijn de uitkomsten van een enquête die NBOV eind april onder de leden uitzette. Zo’n 23 procent van de leden vulden deze in. Ruim een kwart van de respondenten maakt zich zorgen over de liquiditeit van hun bedrijf. 

Uitkomsten 

Van de deelnemers heeft ruim 20 procent minder werk voor de werknemers. 23 procent van de bakkers heeft te maken met een hoger ziekteverzuim. Bijna 60 procent denkt niet dat ze medewerkers moeten ontslaan, een kwart weet dat nog niet. Ruim 40 procent van de deelnemende bakkers maakt gebruik van een of meer overheidsregelingen, zoals uitstel van gemeentelijke belastingen, de coulanceregeling van de Belastingdienst, de BMKB-regeling of NOW, TOGS en Tozo.

Naast de 41 procent die minder klanten in de winkel ziet, is er 28 procent die het aantal klanten wel ziet toenemen. Maar slechts 9 procent ziet ook de omzet stijgen.

Coronamaatregelen

Naast de omzet vroeg de enquête ook naar de maatregelen die bakkers in de winkel hebben genomen. Bijna alle deelnemers hangen in de winkel posters en andere aanwijzingen, vragen klanten om te pinnen en maken het pinapparaat regelmatig schoon en het wast het personeel vaker de handen. Daarnaast zijn er vloermarkeringen, spatschermen en worden producten voorverpakt.

Ook in de bakkerij worden de richtlijnen gevolgd. Zoals handen wassen, extra schoonmaken en het werken in vaste teams. 

Volgens het onderzoek van Het Bakkerspanel onder 314 Nederlandse bakkers daalt de omzet van de bakkers met 16 procent. Lees hier het bericht.

Bron: NBOV

 

Dossiers
Lees ook
Sean en Suri Fonseca openen eigen bakkerij

Sean en Suri Fonseca openen eigen bakkerij

Vorig jaar spraken we met Sean en Suri Fonseca. Beide werkten als operatieassistent, maar besloten om het roer om te gooien en volgden een opleiding bij Bakery Institute. Nu hebben ze een eigen bakkerij in Breda: FoGo Bakehouse.

Spring in op de Formule 1

Spring in op de Formule 1

Het succes van Max Verstappen in de Formule 1 biedt kansen voor de bakker. Hoe kun je als bakker hier op inspringen? Bakeplus inspireert de bakker met ideeën.

Zonder chaos geen orde

Zonder chaos geen orde

We leven alweer meer dan een jaar in een onzekere samenleving. Gaan we ooit weer terug naar normaal, alsof er geen coronacrisis is geweest? Wie het weet, mag het zeggen. Velen waanden zich relatief veilig en hadden het idee enige controle te hebben over het bestaan.