NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

brood_pixabay

Foto: Pixabay

Bakkers beginnen de effecten van de coronamaatregelen te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging NBOV. Bijna 80 procent van de bakkers lopen omzet uit het derde kanaal, de afzet aan horeca en catering. Ook zien bakkers (41 procent) minder klanten in de winkel en bijna 62 procent geeft aan dit voorjaar 32 procent omzet mis te lopen.

Dit zijn de uitkomsten van een enquête die NBOV eind april onder de leden uitzette. Zo’n 23 procent van de leden vulden deze in. Ruim een kwart van de respondenten maakt zich zorgen over de liquiditeit van hun bedrijf. 

Uitkomsten 

Van de deelnemers heeft ruim 20 procent minder werk voor de werknemers. 23 procent van de bakkers heeft te maken met een hoger ziekteverzuim. Bijna 60 procent denkt niet dat ze medewerkers moeten ontslaan, een kwart weet dat nog niet. Ruim 40 procent van de deelnemende bakkers maakt gebruik van een of meer overheidsregelingen, zoals uitstel van gemeentelijke belastingen, de coulanceregeling van de Belastingdienst, de BMKB-regeling of NOW, TOGS en Tozo.

Naast de 41 procent die minder klanten in de winkel ziet, is er 28 procent die het aantal klanten wel ziet toenemen. Maar slechts 9 procent ziet ook de omzet stijgen.

Coronamaatregelen

Naast de omzet vroeg de enquête ook naar de maatregelen die bakkers in de winkel hebben genomen. Bijna alle deelnemers hangen in de winkel posters en andere aanwijzingen, vragen klanten om te pinnen en maken het pinapparaat regelmatig schoon en het wast het personeel vaker de handen. Daarnaast zijn er vloermarkeringen, spatschermen en worden producten voorverpakt.

Ook in de bakkerij worden de richtlijnen gevolgd. Zoals handen wassen, extra schoonmaken en het werken in vaste teams. 

Volgens het onderzoek van Het Bakkerspanel onder 314 Nederlandse bakkers daalt de omzet van de bakkers met 16 procent. Lees hier het bericht.

Bron: NBOV

 

Dossiers
Lees ook
‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

De afgelopen maanden zijn we overspoeld met informatie over corona. Via journaals en persconferenties op tv, berichten in de krant en sociale media, en natuurlijk via de vele verhalen van klanten in de winkel. Hoe filter je al deze informatie? En: welk nieuws bied je in deze coronatijd zelf aan als bakkerij?

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? Vier medewerkers vertellen hoe zij de coronatijd ervaren.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...