NBC verwacht stijging van de broodprijs

Brood by Alex Utrecht-014

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) verwacht dat de broodprijs de komende maanden met zeven tot tien procent gaat stijgen. De belangrijkste oorzaak is volgens het kennis- en adviescentrum voor de bakkerij de btw-verhoging van zes naar negen procent per 1 januari 2019.

Maar er zijn ook andere oorzaken. De prijzen van grondstoffen als tarwe zijn door de warme en droge zomer met 25 procent gestegen. Daarnaast zijn de loonkosten toegenomen en stijgen de transportkosten door hogere brandstofprijzen en toegenomen loonkosten. Dit wordt allemaal in het eindproduct doorberekend.

Stijging broodprijs

Flip van Straaten, directeur van NBC: ”Door alle ontwikkelingen ontkomt de sector er niet aan om de broodproducten duurder te maken. Dit zal betekenen dat consumenten 10 tot 30 cent meer betalen voor een brood. Toch is het belangrijk om te beseffen dat ondanks deze aankomende prijsstijging brood in Nederland nog steeds erg goedkoop is ten opzichte van andere basisvoedingsmiddelen. Brood past uitstekend in een modern en gezond voedingspatroon, en met de enorme variëteit aan broodsoorten is er voor elk wat wils.”

Nederlands Bakkerij Centrum

Nederlands Bakkerij Centrum is een kennis- en adviesorganisatie voor de bakkerij en andere foodbedrijven. Het centrum levert diensten op gebied van productkeuring, bakkerij advies, preventie & gezondheid, hygiëne, marketing en voorlichting. Daarnaast organiseert NBC grote broodcampagnes zoals Brood Goed verhaal in zowel Nederland als België, en is betrokken bij een aantal internationale onderzoeksprojecten op het gebied van brood en gezondheid.

Dossiers
Lees ook
Voorjaarsbijeenkomst Genootschap voor de Bakkerij gaat over suiker

Voorjaarsbijeenkomst Genootschap voor de Bakkerij gaat over suiker

Het Genootschap voor de Bakkerij zette in 2019 het thema Grip op Grondstoffen op de agenda. De voorjaarsbijeenkomst op 21 mei staat in het teken van suiker. De locatie is Bij Robèrt, het bedrijf van Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk.  Er zijn veel vragen over de grondstof suiker. Is het werkelijk zo slecht voor je? Waar zit het...

‘Help medewerkers hygiënisch te werken’

‘Help medewerkers hygiënisch te werken’

Goede hygiëne hanteren moet volgens de wet, maar ik zie het ook als een essentiële dienst en verantwoordelijkheid richting mijn klanten. Ik zie nog te vaak dat mijn medewerkers dit niet zo ervaren. Hoe zorg ik dat zij deze verantwoordelijkheid ook voelen en ernaar handelen?

Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders

Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders

Wetenschappers hebben een tarwe-variant ontwikkeld met glutenasen, enzymen die gluten afbreken. De gentech-tarwe zou mensen met een glutenintolerantie minder afhankelijk kunnen maken van een strikt glutenvrij dieet.

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In deze fulltime functie zal je bezig houden met het volledige proces van voorbereiden, bakken en nabewerken van klein- en grootbrood.

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van teamleider ben je verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken in de bakkerij. Je zorgt voor een optimale bezetting in de bakkerij, springt...

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten. In deze functie...