NBC verwacht stijging van de broodprijs

Brood by Alex Utrecht-014

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) verwacht dat de broodprijs de komende maanden met zeven tot tien procent gaat stijgen. De belangrijkste oorzaak is volgens het kennis- en adviescentrum voor de bakkerij de btw-verhoging van zes naar negen procent per 1 januari 2019.

Maar er zijn ook andere oorzaken. De prijzen van grondstoffen als tarwe zijn door de warme en droge zomer met 25 procent gestegen. Daarnaast zijn de loonkosten toegenomen en stijgen de transportkosten door hogere brandstofprijzen en toegenomen loonkosten. Dit wordt allemaal in het eindproduct doorberekend.

Stijging broodprijs

Flip van Straaten, directeur van NBC: ”Door alle ontwikkelingen ontkomt de sector er niet aan om de broodproducten duurder te maken. Dit zal betekenen dat consumenten 10 tot 30 cent meer betalen voor een brood. Toch is het belangrijk om te beseffen dat ondanks deze aankomende prijsstijging brood in Nederland nog steeds erg goedkoop is ten opzichte van andere basisvoedingsmiddelen. Brood past uitstekend in een modern en gezond voedingspatroon, en met de enorme variëteit aan broodsoorten is er voor elk wat wils.”

Nederlands Bakkerij Centrum

Nederlands Bakkerij Centrum is een kennis- en adviesorganisatie voor de bakkerij en andere foodbedrijven. Het centrum levert diensten op gebied van productkeuring, bakkerij advies, preventie & gezondheid, hygiëne, marketing en voorlichting. Daarnaast organiseert NBC grote broodcampagnes zoals Brood Goed verhaal in zowel Nederland als België, en is betrokken bij een aantal internationale onderzoeksprojecten op het gebied van brood en gezondheid.

Dossiers
Lees ook
Uitreiking Graan Cru Primeur komende woensdag

Uitreiking Graan Cru Primeur komende woensdag

Op 22 september overhandigt Bert van Zijtveld de Graan Cru Primeur aan Caroline van der Plas (BBB), zo meldt Nieuwsuitberkelland.nl. Komende woensdag neemt Caroline van der Plas de eerste maling van Nederlandse tarwe in ontvangst. Het Tweede Kamerlid voor de BoerBurgerBeweging ontvangt deze Graan Cru Primeur uit handen van pannenkoekenbakker Bert van...

Hoe help ik broodverspilling te voorkomen?

Hoe help ik broodverspilling te voorkomen?

Steeds vaker lees ik over duurzaamheid en initiatieven om verspilling van voedsel tegen te gaan. Wat kan ik daarmee in mijn bakkerijwinkel?

Allergeenvrije producten:

Allergeenvrije producten:

In de bakkerij en chocolaterie werk je elke dag met allergene grondstoffen. Wanneer je een allergeenvrij product wilt maken, moet je daarom niet alleen rekening houden met de ingrediënten voor dat product. Ook de productieomgeving en de machines die je gebruikt, moeten vrij zijn van allergenen.