NBC onderzoekt: Nederlander gehecht aan brood

voor bericht onderzoek naar brood

Een boterham met hagelslag, Nederlandser kan bijna niet. De Nederlander is nog altijd erg gehecht aan het consumeren van brood. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum samen met het bureau Blauw Research.

74 procent van de Nederlanders ziet brood als een cultureel erfgoed. Ook kan een merendeel van de Nederlanders zich geen leven zonder brood voorstellen (76 procent) en 83 procent vindt brood belangrijk in een gebalanceerd dieet.

Broodsoorten

Jong geleerd is oud gedaan want 90 procent van de Nederlanders zegt dat brood eten een gewoonte is die thuis is aangeleerd. Consumenten zijn positief over alle broodsoorten. De favorieten onder hen zijn: volkorenbrood, meergranenbrood, bruinbrood en speltbrood. Naast deze favorieten kiezen consumenten in de winkel ook regelmatig voor een wit bolletje of een luxe broodje. Huishoudens met kinderen kopen vaker witbrood.

Er zijn verschillende koopmotieven bij het kopen van brood. De belangrijkste redenen voor de consument om brood te kopen zijn smaak, veel vezels, voedzaam en gezond. Prijs en gemak spelen ook een rol, maar in mindere mate dan de andere motieven.

Ook hebben Nederlandse consumenten een sterke emotionele connectie met brood. Ze zijn veel meer gehecht aan brood dan aan bijvoorbeeld fruit en yoghurt. Ook broodvervangers zoals muesli, crackers of (groente)smoothies komen qua populariteit niet in de buurt van brood.

Slecht nieuws

Er is echter wel slecht nieuws voor de bakkerijbranche in Nederland. Het NBC verwacht dat de prijs van brood de komende maanden met zeven tot tien procent zal gaan stijgen. Meerdere factoren veroorzaken deze stijging van de broodprijs. Ten eerste wordt de btw verhoogd van zes naar negen procent. Ten tweede zijn de prijzen van grondstoffen zoals tarwe gestegen door de droge zomer. Ook zijn de loonkosten toegenomen en stijgen de transportkosten door hogere brandstofprijzen en de toegenomen loonkosten.

Dossiers
Lees ook
Bijna een derde van Nederlanders denkt: “hoe donkerder het brood, hoe gezonder”

Bijna een derde van Nederlanders denkt: “hoe donkerder het brood, hoe gezonder”

29% van de Nederlanders is het eens met de stelling “hoe donkerder het brood, hoe gezonder.” Dit blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) waarin de kennis, houding en consumptie van brood in Nederland in kaart zijn gebracht. Daarnaast geeft 64% aan brood op kleur uit te kiezen. Dit terwijl kleur niet bepalend...

Bakkerij Gorthuis wint Sterkste Schakel regio Kennemerland

Bakkerij Gorthuis wint Sterkste Schakel regio Kennemerland

Bakkerij Gorthuis uit Hoofddorp is de winnaar van de Sterkste Schakel regio Kennemerland. Deze ondernemingsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest klantgerichte onderneming in de regio. Peter en Aria Gorthuis ontvingen de trofee tijdens de finale in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief