NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

NBC Foto broodprijs

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Op dit moment is de stijging van de broodprijs nog redelijk beperkt. Doordat veel bakkers met termijncontracten werken, duurt het even voordat de prijzen ook daadwerkelijk hoger worden. NBC verwacht wel dat de prijs van brood de komende tijd toeneemt, vanwege de stijgende trend in de afgelopen maanden en de nog niet doorberekende kostenstijgingen. Van een verdubbeling van de prijs is op dit moment nog geen sprake.

Mirjam Kortekaas, directeur van het NBC: “De bakkerijsector heeft een moeilijke periode achter de rug. Ten tijde van de coronamaatregelen waren restaurants, lunchrooms en cateraars gesloten. De horeca is goed voor 17% van de totale broodverkoop in Nederland. Het feit dat de horeca weer open is, zorgt voor hoop en perspectief bij veel ondernemers. Natuurlijk zullen ook zij iets gaan doen met de stijging van de broodprijs, maar de impact daarvan is op dit moment gering.” 

Bron: NBC

Dossiers
Lees ook
Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Het liefst laat u klanten uw lekkernijen van dichtbij zien en ruiken. Zelf je producten mogen pakken uit mooi uitgestalde manden zorgt ook voor een leuke klantbeleving, maar denk bij de inrichting en de organisatie aan een paar dingen. De Hygiënecode vereist dat u bakkerijproducten verpakt of afschermt of er voldoende toezicht op houdt. Daarnaast, en...

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

Het totale broodvolume in Nederland is in 2021 met -4,2% gedaald naar een totaal van 783.388.000 kg. In 2020 was dit nog 817.617.000 kg. Zo laten de nieuwste GfK-cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zien.

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Productveiligheid hangt nauw samen met de temperatuur waarop je producten bereidt en bewaart. Hoe meer hitte je een product geeft, des te minder bacteriën overleven, maar hitte geeft ook bruinkleuring waarbij acrylamide gevormd wordt en dat is een schadelijke stof.