Nationaal Schoolontbijt 2021 van start in Rotterdamse Kuip

1 november 2021 Redactie Bakkers in bedrijf
Foto: Nationaal Schoolontbijt

In de Rotterdamse Kuip ging vandaag, 1 november, het Nationaal Schoolontbijt van start. Presentator Klaas van Kruistum verzorgde samen met voetballer Soufiane Touzani de officiële aftrap van de 19e editie.

De komende week gaan bijna 500.000 kinderen op 2.250 scholen in Nederland met elkaar ontbijten, zodat ze meer leren over het belang van een gezond ontbijt als goede start van de dag. Hieruit blijkt dat 96 procent van de kinderen wel doordeweeks ontbijt, maar 43 procent registreert niet wat er gegeten wordt door afleiding van tv, iPad of smartphone.

De aftrap

Presentator Klaas van Kruistum startte de ochtend van 1 november met een openhartig gesprek met de aanwezige kinderen en ouders over een gezond ontbijt en een goede start van de dag. Daarna trapte voetballer Soufiane Touzani letterlijk en figuurlijk af door met de kinderen een balletje te trappen én het ontbijt te starten.

Belang van een goed ontbijt

Dat een stevig ontbijt een belangrijk onderdeel van de dag is, staat buiten kijf volgens de ouders. Maar hoe we ontbijten is bijna net zo belangrijk als dat we ontbijten. Door de pandemie is de werk/woon-balans volledig veranderd. Ouders zijn meer thuis en daardoor ontbijten 4 op de 10 (39 procent) gezinnen vaker met elkaar. Dat blijkt uit de Ontbijtmonitor van het Nationaal Schoolontbijt. GfK voerde dit onderzoek uit onder 530 ouders met schoolgaande kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Volgens de Ontbijtmonitor hebben de meeste kinderen ruim een uur de tijd tussen het wakker worden en het vertrek naar school. In dat uur wordt gemiddeld 19 minuten besteed aan het ontbijt. Tijdens het ontbijt is er veel afleiding, 18 procent van de kinderen ontbijt op de bank waarvan 90 procent ondertussen gebruikmaakt van een TV, tablet of smartphone.

"Het is goed om de tijd te nemen voor je ontbijt, maar ook met aandacht eten is belangrijk", zegt kennisspecialist voeding en gezondheid, Linda van Zonsbeek. "Dat zorgt ervoor dat je beter voelt wanneer je genoeg hebt gegeten. Te veel afleiding, bijvoorbeeld door de TV, kan ervoor zorgen dat je makkelijker te veel eet. Door gezond te ontbijten heb je vaak langer een vol gevoel."

Veel brood, bijna geen groente en fruit

Ruim 70 procent van de kinderen eet nooit fruit bij het ontbijt. Ook groente slaat niet aan, 84 procent van de kinderen eet nooit groente bij het ontbijt. Een goede start van de dag is een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Brood wordt verreweg het meest gegeten door kinderen doordeweeks (77 procent). Echter blijkt uit de Ontbijtmonitor dat een zuivelontbijt zoals yoghurt in de ochtend ook groeit aan populariteit. Ruim 50 procent van de kinderen kiest voor zuivel.

Ontbijtpakketten

Het Nationaal Schoolontbijt kan elk jaar rekenen op de steun van de vele partners. Samen met Bakkerij Faber, Bakkerij Braas en Bakker Schat wordt gezorgd voor de levering van duizenden volkorenbroden en volkorenbolletjes en -krentenbollen. Verder dragen verschillende productpartners bij aan het ontbijtpakket: Bonne Maman met fruitspread, Puratos met bakkerijgrondstoffen, Amped met appels en paprika’s, Bakker Leo met glutenvrij brood, Blue Band met Blue Band Goede start!, de Nederlandse Zuivel Organisatie met 30+kaas, halfvolle melk en halfvolle yoghurt, Hollandia Matzes met volkoren Matzecrackers, Frutesse met Rinse appelstroop, Pickwick met thee en Blij met een ei met scharreleieren.

ALDI is de exclusieve Superpartner en levert alle 20.000 ontbijtpakketten aan de deelnemende scholen. "ALDI is trotse Superpartner van het Nationaal Schoolontbijt. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om gezonde voeding voor iedereen toegankelijk te maken. Hierbij richten we ons in het bijzonder op gezinnen met (jonge) kinderen. Jong geleerd is immers oud gedaan! We dragen dan ook graag ons steentje bij aan dit mooie initiatief van het Nationaal Schoolontbijt", aldus Nadie Winde.

Altijd op de hoogte blijven?