Nationaal Schoolontbijt 2020 - ‘Een betoverende tijd begint bij een goed ontbijt'

29 oktober 2020

Dit jaar vindt de achttiende editie van het Nationaal Schoolontbijt plaats. Bijna een half miljoen kinderen van zo'n 2250 basisscholen ontbijten samen gezond en gezellig in de klas. Het thema van 2020 is: ‘Een betoverende tijd begint met een goed ontbijt’.

Op 2 november verwelkomt tv-presentatrice Jessica Mendels de kinderen met een online ontbijtjournaal. In dat journaal is op diverse manieren het jaarthema terug te zien. De organisatie van het Nationaal Schoolontbijt maakt op deze dag ook de resultaten bekend van recent onderzoek naar gezond eten op school.

Online ontbijtjournaal

Vanwege corona opent actrice en presentatrice Jessica Mendels het Nationaal Schoolontbijt digitaal, waarbij onder andere Bas Muijs, Roodkapje uit de Efteling en natuurlijk kinderen een rol hebben. Als nieuwe ambassadrice van het Nationaal Schoolontbijt bezoekt Jessica Mendels in deze week diverse scholen om te vertellen over het belang van een gezond ontbijt. Door haar diabetes weet ze hoe belangrijk gezond eten is.

Onderzoek gezond eten op school

Tijdens de officiële opening maakt het Nationaal Schoolontbijt ook de resultaten bekend van het onderzoek naar gezond eten op school. Kinderen in Nederland eten onder meer te weinig fruit en volkorenbrood en drinken te veel suikerhoudende dranken. In het project van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam kregen kinderen van drie basisscholen gedurende zes maanden een gezonde lunch aangeboden om te kijken of dit bijdraagt aan een gezonder voedingspatroon.

Gezond ontbijtpakket

Voor een half miljoen kinderen verzorgt het Nationaal Schoolontbijt jaarlijks in deze week een gezond ontbijt. Elk jaar wordt het gezonde ontbijtpakket samengesteld volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Er is keuze uit volkorenbrood, - bollen, glutenvrij brood en volkoren minikrentenbollen, volkorencrackers, halvarine, 30+ kaas, appelstroop, fruitspread, komkommer en appels, eieren, thee en halfvolle melk en yoghurt.

Educatief ontbijtevenement

Het Voedingscentrum, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) steunen het Nationaal Schoolontbijt. Met speciaal lesmateriaal ontdekken kinderen hoe ze hun ontbijt leuker en beter maken. In het pakket vinden kinderen dit jaar een boek van Kolletje & Dirk (over het meisje met de toverstokken) en placemats. Groepen 7, 8 en de brugklas krijgen een doe-boek met puzzels, recepten, persoonlijke tests en wist-de-datjes over gezond ontbijten.

Het Nationaal Schoolontbijt komt tot stand door vele samenwerkingspartners. ALDI is de exclusieve supermarktpartner en levert alle ontbijtpakketten op de deelnemende scholen en zorgt samen met Bakkerij Braas, Bakkerij Faber en Bakker Schat voor de levering van het verse brood. Verder wordt het ontbijtpakket mogelijk gemaakt door diverse productpartners en ambachtelijke bakkers.

 

Altijd op de hoogte blijven?