Muzikale start Nationaal Schoolontbijt

4 november 2019

Maandag 4 november is de start van het Nationaal Schoolontbijt muzikaal ingeluid in het prachtige Concertgebouw in Amsterdam. Willeke Alberti zong het publiek toe en verwelkomde vervolgens de kinderen uit groep 8 van de Amsterdamse basisschool De Rivieren met open armen op het podium. Hier stonden de gedekte tafels al klaar, met daarop allerlei ingrediënten voor een gezond ontbijt.

Meer dan een half miljoen kinderen schuiven deze week aan de ontbijttafel op 2.750 basisscholen. Niet alleen op hun eigen school, maar ook samen met hun burgemeesters in 250 stadhuizen. “Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar 95 procent van de leerlingen ’s ochtends ontbijt”, vertelt Babs Bruil van het Nationaal Schoolontbijt. “Tien jaar geleden was dat nog 80 procent. Dit is dus zeker een positieve ontwikkeling.” Minder positief is dat deze kinderen niet heel erg gezond ontbijten. “Slechts 3 procent ontbijt volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf.” Ander opvallend punt is dat kinderen steeds minder tijd nemen voor het ontbijt naarmate ze ouder worden, en ook dat bijna de helft tijdens het ontbijt naar een scherm kijkt. “Terwijl met aandacht en tijd ontbijten wel heel belangrijk is”, benadrukt Babs.

Neem de tijd
De keuze om de start van deze week in het Concertgebouw te laten plaatsvinden, is weloverwogen. Motto van de zeventiende editie van het Nationaal Schoolontbijt is namelijk ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’ Dit thema werd op een muzikale manier verwoord door het Concertgebouworkest. Terwijl de kinderen aan het eten waren, speelde het orkest onder leiding van dirigent Paavo Järvi snelle en langzame stukken uit de Vierde symfonie van Brahms. Doel was om te zien of de muziek invloed heeft op de manier van ontbijten. En dat had het zeker! “Toen de muziek snel ging, ging ik ook sneller eten. Maar toen het tempo wat langzamer werd, werd ik ook relaxter”, vertelt een leerlinge van De Rivieren.

Binnenhofontbijt
Dinsdag volgt nog een ontbijt op het Binnenhof. Daar ontbijten scholieren met ongeveer 25 Kamerleden uit de Eerste en Tweede Kamer en ook staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is aanwezig. Het Binnenhofontbijt is een echte traditie, die dit jaar voor de dertiende keer wordt gehouden, en ieder jaar op een plek in de buurt van het Haagse Binnenhof plaatsvindt.

Schoolontbijt Concertgebouw Schoolontbijt Concertgebouw

Altijd op de hoogte blijven?