Mondkapjesplicht ingegaan

1 december 2020
Foto: Pixabay

Vanaf vandaag, 1 december, geldt in Nederland de mondkapjesplicht. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten mensen in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en theaters een niet-medisch mondkapje dragen.

Dit betekent dat de klanten van de bakker, slager, visspecialist, slijter en ijssalon voortaan een mondkapje moeten dragen. Het gaat hier om een niet-medisch mondkapje dat de neus en mond volledig bedekt en zijn ontworpen om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Winkelpersoneel mag wel een volledig faceshield dragen. "Een faceshield is geen alternatief voor een mondkapje. Dat wil zeggen voor de klant", zei Minister Hugo de Jonge tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 24 november. "De werkgever kan wel tegen werknemers zeggen dat ze niet de hele dag een mondkapje op hoeven. Dat is ook niet goed voor hun gezondheid. De werknemers mogen dan een faceshield dragen, maar wel een echt faceshield en niet een faceshield dat alleen voor de mond zit."

Handhaving

Deze mondkapjesplicht is onderdeel van de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 die ook 1 december is ingegaan. Deze wet, en daarmee ook de mondkapjesplicht, geldt voor drie maanden. Mensen die geen mondkapje dragen kunnen een boete krijgen van 95 euro. De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.

Brancheorganisaties zoals NBOV en KNS adviseren hun leden om duidelijk de winkelregels te communiceren naar de klanten. Instrueer het personeel en hang posters op. Verschillende grote supermarkten en winkelketens, zoals Ahold en de Mirage Retail group hebben aangegeven dat zij hun klant op de mondkapjesplicht zullen wijzen maar niet gaan handhaven.

Voorzitter van de Veiligheidsraad Hubert Brul zei 30 november dat winkeliers in principe zelf verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de mondkapjesplicht. Ze mogen klanten die geen mondkapje willen dragen weigeren. Ze kunnen de politie bellen als er problemen ontstaan.

Ga voor meer informatie over de mondkapjesplicht naar de website van de Rijksoverheid.

Altijd op de hoogte blijven?