Mondkapjesplicht ingegaan

corona_Mondmasker_pixabay

Foto: Pixabay

Vanaf vandaag, 1 december, geldt in Nederland de mondkapjesplicht. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten mensen in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en theaters een niet-medisch mondkapje dragen.

Dit betekent dat de klanten van de bakker, slager, visspecialist, slijter en ijssalon voortaan een mondkapje moeten dragen. Het gaat hier om een niet-medisch mondkapje dat de neus en mond volledig bedekt en zijn ontworpen om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Winkelpersoneel mag wel een volledig faceshield dragen. "Een faceshield is geen alternatief voor een mondkapje. Dat wil zeggen voor de klant", zei Minister Hugo de Jonge tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 24 november. "De werkgever kan wel tegen werknemers zeggen dat ze niet de hele dag een mondkapje op hoeven. Dat is ook niet goed voor hun gezondheid. De werknemers mogen dan een faceshield dragen, maar wel een echt faceshield en niet een faceshield dat alleen voor de mond zit."

Handhaving

Deze mondkapjesplicht is onderdeel van de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 die ook 1 december is ingegaan. Deze wet, en daarmee ook de mondkapjesplicht, geldt voor drie maanden. Mensen die geen mondkapje dragen kunnen een boete krijgen van 95 euro. De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.

Brancheorganisaties zoals NBOV en KNS adviseren hun leden om duidelijk de winkelregels te communiceren naar de klanten. Instrueer het personeel en hang posters op. Verschillende grote supermarkten en winkelketens, zoals Ahold en de Mirage Retail group hebben aangegeven dat zij hun klant op de mondkapjesplicht zullen wijzen maar niet gaan handhaven.

Voorzitter van de Veiligheidsraad Hubert Brul zei 30 november dat winkeliers in principe zelf verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de mondkapjesplicht. Ze mogen klanten die geen mondkapje willen dragen weigeren. Ze kunnen de politie bellen als er problemen ontstaan.

Ga voor meer informatie over de mondkapjesplicht naar de website van de Rijksoverheid.

Dossiers
Lees ook
Wat betekent de avondklok voor uw werknemers?

Wat betekent de avondklok voor uw werknemers?

In de strijd tegen het coronavirus zet de overheid een nieuw wapen in. De avondklok. Vanaf dit weekend mogen mensen tussen 21:00 en 4:30 zonder geldige reden niet op straat zijn.

Entremet aubrun - Abrikozentaartje met een toets van gianduja

Entremet aubrun - Abrikozentaartje met een toets van gianduja

Voor dit desserttaartje heb ik gekozen voor een multisensorische ervaring in texturen en smaken. Geniet van de broze structuur van de streusel, van het zuurtje, de softgrain en het fruitige van de abrikozencompote. Dat alles omhuld met een zachte giandujamousse.

NBA organiseert online training voor leidinggevenden

NBA organiseert online training voor leidinggevenden

Vanwege de coronacrisis blijft live trainen voorlopig nog even lastig. Daarom gaat de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gewoon door met de online trainingen. Voor leidinggevenden in zowel de industriële als ambachtelijke bakkerijen heeft de opleider twee nieuwe online trainingen ontwikkeld.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...