Moederdagtaart voor Prinses Beatrix

8 mei 2024 Redactie Bakkers in bedrijf NBOV
Jaarlijks ontvangt Prinses Beatrix van de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) een Moederdagtaart. Meesterpatissier Hidde de Brabander, Serena van Breukelen en Tijs Hermkens maakten de taart en boden deze op 7 mei aan op Paleis Noordeinde.

Het aanbieden van de Moederdagtaart is een jaarlijks terugkerende traditie die al zeker 90 jaar bestaat. Prinses Beatrix ontvangt de taart als dank omdat zij beschermvrouwe van de NBOV is en krijgt deze namens alle ambachtelijke bakkers. Meesterpatissier Hidde de Brabander werd uitgenodigd om samen met gezel Serena van Breukelen en leerling Tijs Hermkens de taart te maken en aan te bieden op Paleis Noordeinde. De NBOV vindt het belangrijk om jong talent een podium te geven en deze kans aan te bieden. “Het is prachtig om deze jonge talenten te zien die vol trots hun ambachtelijk vakmanschap tonen in het koninklijk werkpaleis”, aldus NBOV-directeur Marie-Hélène Zengerink

Thema Moederdagtaart

In 2024 was het thema dit jaar ‘de canon van Nederland’. Door middel van verschillende taarten werd er reis gemaakt door de geschiedenis van Nederland, met nadruk op het culinaire aspect. Het begon met een taart die in het teken staat van de tijd van de jagers en verzamelaars. Andere taarten stonden in het teken van onder andere de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw, de eerste kroning, de bevrijding na de oorlog en de invoering van de euro. Om uiteindelijk uit te komen bij het jaar 2024, dat hoopgevend werd uitgebeeld met een vredesduif.

Elk taart kreeg smaken en decoraties die passen bij de periode. Zo had de taart van de Middeleeuwen biscuit op basis van donker bier. De taart die in het teken staat van de kroning was volledig oranje met abrikoos, wortel en sinaasappel. De taart rond de bevrijding was van binnen rood, wit en blauw.

Moederdagtaart 2024 de taarten (© NBOV)

Altijd op de hoogte blijven?