‘Mijn Digitale Zaak’ helpt retailers in het mkb digitaliseren

Digitalisering_Unsplash

Foto: Unsplash

Veel ondernemers zijn bezig met digitalisering. Daarom ging eind juni ‘Mijn Digitale Zaak’ van start. Met dit initiatief kunnen mkb-ondernemers met 2 tot en met 50 werknemers aan de slag met verdere digitalisering van de bedrijfsvoering.

‘Mijn Digitale Zaak’ is een initiatief van brancheorganisatie INretail, KVK, MKB-Nederland, RVO en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het biedt ondernemers een persoonlijk advies op basis van de uitkomsten van een scan, een stappenplan, een overzicht van leveranciers en een subsidie tot een maximum van 2500 euro.

Onderzoeken bevestigen dat vrijwel alle ondernemers bezig zijn met digitaliseren. Vier op de vijf ondernemers heeft in ieder geval een google-vermelding, een website, een digitale financiële administratie en maakt back-ups. Maar gebrek aan tijd en kennis en onduidelijkheid over de opbrengsten remmen ondernemers in de stap naar online verkoop, marketing en/of digitale veiligheid.

Advies

INretail heeft in kaart gebracht welke digitaliseringsoplossingen het meeste effect hebben op de productiviteit en toekomstbestendigheid van kleine en grotere winkels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beveiliging van de website en betalingssystemen, cloud kassa systemen, intelligente e-mailsystemen, zoekmachineoptimalisatie en webshops. KVK heeft dit gebruikt voor de ontwikkeling van de digitaliseringsscan. Door de vragen in de scan te beantwoorden, krijgen ondernemers een persoonlijk advies, passend bij hun ondernemersdoelen. Ook wordt duidelijk waar de ondernemer staat ten opzichte van branchegenoten.

Subsidie

Om ondernemers verder op weg te helpen, heeft MKB-Nederland een website ontwikkeld waar landelijke en regionale digitaliseringsleveranciers zich presenteren. Tevens kan de ondernemer subsidie aanvragen bij RVO. De subsidie vergoedt 50% van de offerteprijs tot een maximum van 2500 euro. Onder de subsidie vallen software, hardware, advies, implementatiekosten of het uitbesteden aan derden.

Digitalisering

Minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens: “Digitaliseren is belangrijk om ook in de toekomst relevant te blijven. Daarom willen we ondernemers helpen om die volgende digitaliseringsstap te zetten. Ondernemers die digitaliseren, werken vaak efficiënter én zijn winstgevender. Met ‘Mijn Digitale Zaak’ helpen we mkb’ers om echt werk te maken van digitalisering. Bijvoorbeeld met een scan die inzicht geeft in wat een bedrijf kan doen en met subsidie. Tegen ondernemers zeg ik: doe mee en ontdek je mogelijkheden. Ik kijk uit naar de ervaringen.”

Dossiers
Lees ook
Kabinet sluit tijdelijk Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Kabinet sluit tijdelijk Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Het kabinet zet 14 juli de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) tijdelijk stop en scherpt de regeling aan. Mkb’ers kunnen nog wel subsidieaanvragen indienen voor advies- en ondersteuningskosten voor verduurzamingsmaatregelen die zij voor deze datum maakten.

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions BV gaan samenwerken. Met ingang van juni 2022 richten de twee bedrijven de CleanIT Group op om elkaar op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en digitale mogelijkheden te versterken. Beide dochterbedrijven blijven bestaan onder de eigen naam.

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Op 1 juli aanstaande start opnieuw een aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro, die is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Diverse trainingen en opleidingen van Bakery Institute, Foodbase en HAS Hogeschool komen op dat moment voor de STAP-subsidie in aanmerking.