Meta-onderzoek: volkoren granen verkleinen kans op kanker spijsverteringskanaal

Beeld: Wikipedia commons

Chinees onderzoek concludeert op basis van bestaand onderzoek dat volkoren granen de kans op kanker in het spijsverteringskanaal verkleinen.

Meta-onderzoek

Het verband tussen volkoren granen en kanker klinkt evident, maar zoals op veel wetenschappelijke gebieden kunnen onderzoeken in de diëtiek elkaar tegenspreken of nuanceren. Deze onderzoeksgroep van Zhengzhou University keek naar alle bestaande artikelen over dit onderwerp tot maart 2020. Ze vergeleken van 35 onderzoeken de deelnemers die het meest en minst volkoren granen aten. In totaal ging het om 2.663.278 deelnemers. De onderzoeksgroep concludeerde dat een dieet rijk aan volkoren granen correspondeerde met een verkleinde kans op maag-, darm- en slokdarmkanker ten opzichte van een dieet arm aan volkoren granen. Het gaat om een verlaagde kans van respectievelijk 36, 11 en 46 procent.

 Bron: Nutrition Journal

Dossiers
Lees ook
Bakker Kees Gutter ontwikkelt twee nieuwe broodsoorten

Bakker Kees Gutter ontwikkelt twee nieuwe broodsoorten

Bakkerij Kees Gutter brengt het vernieuwde 100% volkoren Waterlands Donker en het Power Brood op de markt. Met de twee nieuwe broodsoorten wil de bakker uit Waterland inspringen op de toenemende vraag naar gezonde producten.

Trends 2021: van digital food tot injera

Trends 2021: van digital food tot injera

Dat de pandemie ook in 2021 haar sporen zal nalaten op het gebied van food, zal geen verrassing zijn. Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan en retaildeskundige Paul Moers over de blijvende effecten en de te verwachten ontwikkelingen voor volgend jaar. De hoofdmoot van de foodtrends wordt vooral lokaal, eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel.

Bbrood gaat biologisch-dynamisch

Bbrood gaat biologisch-dynamisch

Bijna dertien jaar bestaat Bbrood inmiddels. En eigenares Renee Pater grijpt dit aan om de volgende stap te zetten: het bakkersbedrijf gaat biologisch-dynamisch. In januari 2021 opent het de eerste volledig biologisch-dynamische winkel op het NDSM-eiland in Amsterdam. “Dat is de stip op de horizon voor al onze vestigingen.”

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...