De Meesters Boulanger Wietse Schiere, Mark Plaating en Daan Hesseling gaven een Masterclass Kleinbrood aan 30 Echte Bakkers bij het Summa College in Eindhoven om de fijne kneepjes van het vak te delen. De kwaliteit en vakkennis waren van hoog niveau en de discussies gingen tot in de kleinste details.

Masterclass Kleinbrood

Het Echte Bakkersgilde organiseert dit najaar vier Masterclasses onder het motto 'je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden'. Het doel is om de kwaliteit van de Echte Bakkers nog verder te verbeteren. Tijdens de eerste masterclass stond het kleinbrood centraal. De masterclass was gericht op het verbeteren van de kruimstructuur, de smaak en het aroma van kleinbrood. Daarnaast was er aandacht voor de korstkleur, het model en de wijze van verpakken.

Kleinbrood-Echte-bakkersgildeVlnrW.Schiere_J.Zweistra_M.Plaating-300x200 © Echte Bakkersgilde

Om de dagelijkse praktijk zoveel mogelijk na te bootsen werd er door Spronk Bakkerijmachines een 2-rijige kopmachine ingezet. Naast de Meesters was ook GildeMeester Jan Zweistra present en hij voerde de discussie over alle stappen van de verschillende productiemethodes tot in de details.

Minikeuring

Veel aanwezige bakkers brachten eigen producten mee, die ter plekke werden gekeurd. “Ik ben heel tevreden over de kwaliteit”, zei Meester Boulanger Daan Hesseling. “80 à 90 procent van het kleinbrood dat ik hier heb geproefd is goed. Met wat kleine verbeterpunten kan de kwaliteit nog wat worden verhoogd.” Het uitgangspunt van Daan: “Richt je op de klanten die bij je komen en probeer hen nog beter te verwennen.”

MCkleinbrood-Echte-Bakkersgilde-300x225 ©Echte Bakkersgilde

Summa College

Bij deze masterclass waren er ook studenten en oud-leerlingen van het Summa College aanwezig. Een van hen was Corné Klop, derdejaars bbl-student Zelfstandig werkend bakker en werkzaam bij Van Mook, De Echte Bakker in Nistelrode. Hij vond de masterclass erg interessant. “Je hoort nieuwe dingen, leert veel en leert op andere manieren kijken naar zaken die je in de praktijk tegenkomt. Bijvoorbeeld over de manier van verwerken. Zo kun je leren van elkaar; dat is een mooie insteek.”

De locatie van de masterclass was de nieuwe bakkerij van het Summa College. Vanaf dit schooljaar heeft de school drie bakkerijen, waarvan de nieuwste voldoet aan de moderne eisen van nu. Op termijn worden ook de twee andere bakkerijen aangepast met nieuwe apparatuur. De behoefte aan uitbreiding was groot, gezien de groei van het studentenaantal.

Altijd op de hoogte blijven?