Meester Patissiers helpen studenten mboRijnland voor examen patissier

mboRijnland opleiding Patissier

Foto: mboRijnland

Studenten van mboRijnland doen deze week examen voor de eenjarige opleiding Patissier. Meester patissiers Bart de Gans en Peter Remmelzwaal namen de studenten mee in de nieuwste ontwikkelingen, innovaties en huidige trends. 

De studenten kregen wekelijks praktijkles onder leiding van de meester patissiers. Zij leerden de studenten de fijne kneepjes van het vak en namen hen mee in de huidige trends en innovaties. De studenten kregen inspirerende demonstraties, maar gingen natuurlijk ook zelf aan de slag.

Meester patissiers

Bart de Gans: “Het samenspel tussen docent en studenten is net als een recept. Alle ingrediënten en bereidingswijze moeten zorgvuldig op elkaar afgestemd zijn. Dit resulteert in een goede balans tussen de studenten en hun begeleiding. Ik ben van mening dat dit het niveau in alle opzichten ten goede komt. Deze opleiding is intensief, maar vooral heel bijzonder om af te sluiten met een presentatie. Het laat zien wie je als persoon bent en wat je skills zijn. Wij zijn trots op iedere student die het beste uit zichzelf heeft gehaald!”

“Ondanks een vreemd Coronajaar, kijken we terug met een goed en tevreden gevoel", vult Peter Remmelzwaal aan. "Gelukkig konden de meeste praktijklessen doorgang vinden. Fijn om te zien dat studenten zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Wat dat betreft zit het qua aanpassingsvermogen wel goed! Gelijk een goede les voor de toekomst. Het mooiste om te zien was dat je het niveau van de studenten zag groeien gedurende het studiejaar. Wat dat betreft een mooie start van deze opleiding. Daar horen zeker de complimenten bij voor het docenten team van mboRijnland Gouda. We kijken al met veel plezier uit naar volgend jaar om wederom een nieuwe lichting studenten klaar te stomen voor dit prachtige ambacht."

Nieuw BBL-concept

In augustus 2020 begonnen de studenten hun eenjarige Beroepsbegeleidende opleiding Patissier. Hiervoor rondden zij de opleiding zelfstandig werkend bakker niveau 3 af. Voor het examen moesten de studenten onder andere een etalagethema ontwikkelen, zes recepten ontwikkelen, een decoratie sierwerkstuk bedenken en bereiden, en een presentatie. 

Direct aan het begin van de opleiding kregen de studenten de instructie om een thema te bedenken. Dit thema stond centraal tijdens het examen. Docent Wijnand Starreveld begeleidde de studenten in dit proces: "Het ontwikkelen van een nieuw product lijkt in de basis vrij eenvoudig. Dit is het echter niet als je alles in een juiste balans wilt presenteren. Alles moet kloppen, de motivatie voor het thema en het verhaal achter het product. Sluiten de grondstoffen en het complete product aan bij het thema en heeft de student dit goed verwerkt in zijn verslag."

De studenten kwamen één dag in de week naar school om deze kennis en vaardigheden te leren. Starreveld: "Maar die ene dag is niet voldoende om het uiterste uit jezelf te halen is onze ervaring. De “skills” krijg je pas als je heel veel zelf oefent. We kijken uit naar alle resultaten tijdens de examens!"

Dossiers
Lees ook
Karameltompouce - ‘Reinvented classic’

Karameltompouce - ‘Reinvented classic’

De hervonden klassieker in de schijnwerpers: de karameltompouce. Afwisselende structuren en bereidingen van karamel zorgen voor een fijne smaak- en textuurbeleving. De klassieke millefeuille uit Frankrijk, met een romige crème van Piemonte-hazelnoot. Zoek de uitdaging in bestaande recepturen en creëer met de kennis en materialen van nu een eigentijdse...

Bakkersleerlingen Albeda verhuizen naar Food Innovation Academy

Bakkersleerlingen Albeda verhuizen naar Food Innovation Academy

Zomer 2021 verhuizen de studenten van de Rotterdamse bakkersopleidingen van Albeda definitief naar de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Daar krijgen ze een plek in de Bakery Innovation Academy (BIA). Daarnaast kijkt Albeda of het samen met Lentiz onderwijsgroep crossovers kan ontwikkelen, zodat er ambachtelijk en industrieel wordt opgeleid...

Zadkine ondertekent manifest imago bakkerijbranche

Zadkine ondertekent manifest imago bakkerijbranche

Vertegenwoordigers van Zadkine Brood & Banket College ondertekenden 17 maart als eerste school het manifest voor het versterken van imago van de bakkerijbranche.