Meester Patissiers helpen studenten mboRijnland voor examen patissier

mboRijnland opleiding Patissier

Foto: mboRijnland

Studenten van mboRijnland doen deze week examen voor de eenjarige opleiding Patissier. Meester patissiers Bart de Gans en Peter Remmelzwaal namen de studenten mee in de nieuwste ontwikkelingen, innovaties en huidige trends. 

De studenten kregen wekelijks praktijkles onder leiding van de meester patissiers. Zij leerden de studenten de fijne kneepjes van het vak en namen hen mee in de huidige trends en innovaties. De studenten kregen inspirerende demonstraties, maar gingen natuurlijk ook zelf aan de slag.

Meester patissiers

Bart de Gans: “Het samenspel tussen docent en studenten is net als een recept. Alle ingrediënten en bereidingswijze moeten zorgvuldig op elkaar afgestemd zijn. Dit resulteert in een goede balans tussen de studenten en hun begeleiding. Ik ben van mening dat dit het niveau in alle opzichten ten goede komt. Deze opleiding is intensief, maar vooral heel bijzonder om af te sluiten met een presentatie. Het laat zien wie je als persoon bent en wat je skills zijn. Wij zijn trots op iedere student die het beste uit zichzelf heeft gehaald!”

“Ondanks een vreemd Coronajaar, kijken we terug met een goed en tevreden gevoel", vult Peter Remmelzwaal aan. "Gelukkig konden de meeste praktijklessen doorgang vinden. Fijn om te zien dat studenten zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Wat dat betreft zit het qua aanpassingsvermogen wel goed! Gelijk een goede les voor de toekomst. Het mooiste om te zien was dat je het niveau van de studenten zag groeien gedurende het studiejaar. Wat dat betreft een mooie start van deze opleiding. Daar horen zeker de complimenten bij voor het docenten team van mboRijnland Gouda. We kijken al met veel plezier uit naar volgend jaar om wederom een nieuwe lichting studenten klaar te stomen voor dit prachtige ambacht."

Nieuw BBL-concept

In augustus 2020 begonnen de studenten hun eenjarige Beroepsbegeleidende opleiding Patissier. Hiervoor rondden zij de opleiding zelfstandig werkend bakker niveau 3 af. Voor het examen moesten de studenten onder andere een etalagethema ontwikkelen, zes recepten ontwikkelen, een decoratie sierwerkstuk bedenken en bereiden, en een presentatie. 

Direct aan het begin van de opleiding kregen de studenten de instructie om een thema te bedenken. Dit thema stond centraal tijdens het examen. Docent Wijnand Starreveld begeleidde de studenten in dit proces: "Het ontwikkelen van een nieuw product lijkt in de basis vrij eenvoudig. Dit is het echter niet als je alles in een juiste balans wilt presenteren. Alles moet kloppen, de motivatie voor het thema en het verhaal achter het product. Sluiten de grondstoffen en het complete product aan bij het thema en heeft de student dit goed verwerkt in zijn verslag."

De studenten kwamen één dag in de week naar school om deze kennis en vaardigheden te leren. Starreveld: "Maar die ene dag is niet voldoende om het uiterste uit jezelf te halen is onze ervaring. De “skills” krijg je pas als je heel veel zelf oefent. We kijken uit naar alle resultaten tijdens de examens!"

Dossiers
Lees ook
Open dag SVO vakopleiding food

Open dag SVO vakopleiding food

Op 22 april organiseert SVO vakopleiding food een open dag. Verschillende locaties openen de deuren voor toekomstige studenten. Vanwege de coronamaatregelen moeten belangstellenden van te voren een tijdslot reserveren.

Welke bakker maakt de beste aardbeienslof van Nederland?

Welke bakker maakt de beste aardbeienslof van Nederland?

Fruitleverancier Prestige gaat bij aanvang van het aardbeienseizoen op zoek naar de beste aardbeienslof van Nederland. Een vakjury met Hidde de Brabander, Bart de Gans en Jurgen Koens bepalen welke bakker of patissier de beste variant maakt.

Aanmelden voor Meesterexamens 2022

Aanmelden voor Meesterexamens 2022

In mei 2022 vinden de examens voor de titels Meester Boulanger en Meester Patissier plaats. Kandidaten hebben tot 1 juli 2021 de tijd om zich hiervoor in te schrijven. Op 21 juni is er informatiebijeenkomst voor mogelijke kandidaten.