Masterclass verbindt studenten en leerbedrijven

24 maart 2019

Nederland heeft een tekort aan broodbakkers en de afgelopen jaren heeft het Horizon College veel aandacht besteed aan het vak brood bakken, met als doel om meer studenten hiervoor te interesseren. Van Den Helder tot Beverwijk en van Enkhuizen tot Schoorl kwamen bakkers en studenten woensdag 20 maart naar de school in Heerhugowaard om met de handen in het deeg inspiratie op te doen. Scandinavische zaden, granen en deeg, veel deeg. Het waren de ingrediënten die werden gebruikt tijdens de masterclass door Francois Brandt, voor broodbakkers uit de regio Noord-Holland Noord en studenten van het Horizon College.

Roel Pettinga van het Horizon College is erg tevreden over de middag. “Het was een groot succes. Drie jaar geleden hadden we 8 leerbedrijven en 8 studenten, en nu kwamen er 15 leerbedrijven en 15 studenten, en er stonden ook nog vier leerbedrijven op de wachtlijst.” De middag stond vooral in het teken van verbintenis en kennis delen. “De transparante communicatie tussen student, praktijkopleider en bedrijf was geweldig om te zien. Iedereen praat voluit over allerlei verschillende facetten van een bakkerij.”

Drie jaar geleden is het Horizon College gestart met dit initiatief. “Wat mij toen opviel was dat het lastig was om het bedrijfsleven naar school toe te halen”, vertelt Roel. “Toen kwam ik met mijn collega Joost Beemsterboer op het idee om de praktijkopleider naar binnen te halen met de student in combinatie met een interactieve workshop. Dus samen bakken en een hapje eten. En dat deze opzet werkt, merken we nu ook doordat de bakkers er met elkaar over praten. Ze vragen nu zelfs wanneer ‘die bakdag’ is. Zowel naar het bedrijfsleven als naar de studenten toe heeft het een onwijs positief effect. Het leeft echt!”

Altijd op de hoogte blijven?