Masterclass verbindt studenten en leerbedrijven

Francois Brandt tijdens de workshop.

Nederland heeft een tekort aan broodbakkers en de afgelopen jaren heeft het Horizon College veel aandacht besteed aan het vak brood bakken, met als doel om meer studenten hiervoor te interesseren. Van Den Helder tot Beverwijk en van Enkhuizen tot Schoorl kwamen bakkers en studenten woensdag 20 maart naar de school in Heerhugowaard om met de handen in het deeg inspiratie op te doen. Scandinavische zaden, granen en deeg, veel deeg. Het waren de ingrediënten die werden gebruikt tijdens de masterclass door Francois Brandt, voor broodbakkers uit de regio Noord-Holland Noord en studenten van het Horizon College.

Roel Pettinga van het Horizon College is erg tevreden over de middag. “Het was een groot succes. Drie jaar geleden hadden we 8 leerbedrijven en 8 studenten, en nu kwamen er 15 leerbedrijven en 15 studenten, en er stonden ook nog vier leerbedrijven op de wachtlijst.” De middag stond vooral in het teken van verbintenis en kennis delen. “De transparante communicatie tussen student, praktijkopleider en bedrijf was geweldig om te zien. Iedereen praat voluit over allerlei verschillende facetten van een bakkerij.”

Drie jaar geleden is het Horizon College gestart met dit initiatief. “Wat mij toen opviel was dat het lastig was om het bedrijfsleven naar school toe te halen”, vertelt Roel. “Toen kwam ik met mijn collega Joost Beemsterboer op het idee om de praktijkopleider naar binnen te halen met de student in combinatie met een interactieve workshop. Dus samen bakken en een hapje eten. En dat deze opzet werkt, merken we nu ook doordat de bakkers er met elkaar over praten. Ze vragen nu zelfs wanneer ‘die bakdag’ is. Zowel naar het bedrijfsleven als naar de studenten toe heeft het een onwijs positief effect. Het leeft echt!”

Dossiers
Lees ook
Uitzendbureau Het Ambacht trakteert op workshop

Uitzendbureau Het Ambacht trakteert op workshop

Wat trakteer je als je bedrijf tien jaar bestaat? Het Ambacht, uitzendbureau voor en door bakkers, verzon iets origineels én waardevols: het verlootte tijdens Bakkersvak tien workshops Hartige Heerlijkheden onder leiding van boulanger François Brandt. Op maandag 12 juni was het zo ver. Uit alle uithoeken van Nederland verzamelen de prijswinnaars zich...

Boek BROOD leverbaar door Beko

Boek BROOD leverbaar door Beko

Begin maart verschijnt BROOD, het nieuwe boek van Robèrt van Beckhoven. Hierin bundelt de Meester Boulanger reisverhalen en recepten uit zijn succesvolle gelijknamige programma bij Omroep MAX. In zeven Europese landen ging Robèrt op zoek naar verhalen achter brood. In BROOD doet hij in woord en beeld verslag van zijn ontmoetingen en ontdekkingen. Natuurlijk...

Bakkerij Swart winnaar Horizonbokaal

Bakkerij Swart winnaar Horizonbokaal

De winnaar van de Horizonbokaal voor de beste speculaascake van Noord-Holland is bakkerij Swart uit Wervershoof. Bakkerij Jan uit Zaandijk heeft de tweede prijs in ontvangst mogen nemen. Derde eindigde Bakkerij Richard Brakenhoff uit Assendelft. Speculaascake Voor de wedstrijd leverden bakkerijen vanuit heel Noord-Holland een speculaascake aan. De winnaar...

Brood-/banketbakker in Noorwegen

Brood-/banketbakker in Noorwegen

We zijn op zoek naar een creatieve bakker/banketbakker. Waagans bakkerij is een traditioneel familiegedreven bakkerij in Tynset, in het oosten van Noorwegen. Sollicitatie...

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Wat ga je doen?In de functie van Procesoperator Industriële Bakkerij ben je verantwoordelijk voor het opstarten van het productieproces in een industriële...

Broodbakker omgeving Barneveld

Broodbakker omgeving Barneveld

Wat ga je doen?In deze fulltime functie werk je voornamelijk op conventionele tijden. Je bereidt binnen het team zowel groot als kleinbrood. Dit doe je van A tot...