Masterclass verbindt studenten en leerbedrijven

Francois Brandt tijdens de workshop.

Nederland heeft een tekort aan broodbakkers en de afgelopen jaren heeft het Horizon College veel aandacht besteed aan het vak brood bakken, met als doel om meer studenten hiervoor te interesseren. Van Den Helder tot Beverwijk en van Enkhuizen tot Schoorl kwamen bakkers en studenten woensdag 20 maart naar de school in Heerhugowaard om met de handen in het deeg inspiratie op te doen. Scandinavische zaden, granen en deeg, veel deeg. Het waren de ingrediënten die werden gebruikt tijdens de masterclass door Francois Brandt, voor broodbakkers uit de regio Noord-Holland Noord en studenten van het Horizon College.

Roel Pettinga van het Horizon College is erg tevreden over de middag. “Het was een groot succes. Drie jaar geleden hadden we 8 leerbedrijven en 8 studenten, en nu kwamen er 15 leerbedrijven en 15 studenten, en er stonden ook nog vier leerbedrijven op de wachtlijst.” De middag stond vooral in het teken van verbintenis en kennis delen. “De transparante communicatie tussen student, praktijkopleider en bedrijf was geweldig om te zien. Iedereen praat voluit over allerlei verschillende facetten van een bakkerij.”

Drie jaar geleden is het Horizon College gestart met dit initiatief. “Wat mij toen opviel was dat het lastig was om het bedrijfsleven naar school toe te halen”, vertelt Roel. “Toen kwam ik met mijn collega Joost Beemsterboer op het idee om de praktijkopleider naar binnen te halen met de student in combinatie met een interactieve workshop. Dus samen bakken en een hapje eten. En dat deze opzet werkt, merken we nu ook doordat de bakkers er met elkaar over praten. Ze vragen nu zelfs wanneer ‘die bakdag’ is. Zowel naar het bedrijfsleven als naar de studenten toe heeft het een onwijs positief effect. Het leeft echt!”

Dossiers
Lees ook
Op ontdekkingsreis met brood

Op ontdekkingsreis met brood

Hans Heiloo stopte als lid van het Nederlands Patisserieteam om al zijn tijd in zijn nieuwe liefde brood te kunnen stoppen. Een paar weken later verzuchtte François Brandt ten overstaan van een lokaal vol ROC-leerlingen: “Ik heb dertig jaar in de patisserie gewerkt, maar brood, oh brood is zoveel mooier.” Tijd voor een dubbelgesprek.

François Brandt werd tien jaar geleden wereldkampioen

François Brandt werd tien jaar geleden wereldkampioen

Woensdag 10 maart 2010 werd François Brandt in Parijs uitgeroepen tot beste broodbakker ter wereld in de categorie sierstukken. Dit tien jarig jubileum laat zijn huidge werkgever het Bakery Institute niet ongemerkt voorbij gaan.

Lees de vierde editie van het Bakkersvakjournaal!

Lees de vierde editie van het Bakkersvakjournaal!

Bakkersvak betekent handen schudden, kennis maken en oude bekenden weerzien. Maar het betekent ook: drie dagen kennis opdoen. Van demo’s van het Nederlands PatisserieTeam tot tips over minder weggooien, Bakkersvak 2020 biedt een uitgebreid programma met als thema ‘Durf te kiezen’. Voor welke programma-onderdelen kies jij?

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...