Masterclass verbindt studenten en leerbedrijven

Francois Brandt tijdens de workshop.

Nederland heeft een tekort aan broodbakkers en de afgelopen jaren heeft het Horizon College veel aandacht besteed aan het vak brood bakken, met als doel om meer studenten hiervoor te interesseren. Van Den Helder tot Beverwijk en van Enkhuizen tot Schoorl kwamen bakkers en studenten woensdag 20 maart naar de school in Heerhugowaard om met de handen in het deeg inspiratie op te doen. Scandinavische zaden, granen en deeg, veel deeg. Het waren de ingrediënten die werden gebruikt tijdens de masterclass door Francois Brandt, voor broodbakkers uit de regio Noord-Holland Noord en studenten van het Horizon College.

Roel Pettinga van het Horizon College is erg tevreden over de middag. “Het was een groot succes. Drie jaar geleden hadden we 8 leerbedrijven en 8 studenten, en nu kwamen er 15 leerbedrijven en 15 studenten, en er stonden ook nog vier leerbedrijven op de wachtlijst.” De middag stond vooral in het teken van verbintenis en kennis delen. “De transparante communicatie tussen student, praktijkopleider en bedrijf was geweldig om te zien. Iedereen praat voluit over allerlei verschillende facetten van een bakkerij.”

Drie jaar geleden is het Horizon College gestart met dit initiatief. “Wat mij toen opviel was dat het lastig was om het bedrijfsleven naar school toe te halen”, vertelt Roel. “Toen kwam ik met mijn collega Joost Beemsterboer op het idee om de praktijkopleider naar binnen te halen met de student in combinatie met een interactieve workshop. Dus samen bakken en een hapje eten. En dat deze opzet werkt, merken we nu ook doordat de bakkers er met elkaar over praten. Ze vragen nu zelfs wanneer ‘die bakdag’ is. Zowel naar het bedrijfsleven als naar de studenten toe heeft het een onwijs positief effect. Het leeft echt!”

Dossiers
Lees ook
Nieuws in beeld - Menno’s brood is weer thuis

Nieuws in beeld - Menno’s brood is weer thuis

Zaterdag 16 november konden liefhebbers en belangstellenden in de korenmolen De Onderneming in Witmarsum het brood proeven dat ambachtelijk gebakken is van het oergraan van kerkhervormer Menno Simons (1496-1561).

Maak onderscheid met grondstoffenkennis

Maak onderscheid met grondstoffenkennis

Het Bakery Institute organiseerde samen met Moulin de Suire een kennissessie bij het Summa college in Eindhoven. De belangrijkste uitkomst: Ambachtelijke bakkers kunnen zich met grondstoffenkennis onderscheiden van andere aanbieders van brood. Moulin de Suire Bij de kennissessie was Olivier Coquelin aanwezig. Coquelin is proefbakker bij Moulin de...

‘Busbrood of desembrood? Maak keuzes vanuit je kennis van grondstoffen’

‘Busbrood of desembrood? Maak keuzes vanuit je kennis van grondstoffen’

Leren werken met enkelvoudige (en in dit geval ook nog biologische) grondstoffen. Dat was de kern van de kennissessie die het Bakery Institute organiseerde met Moulin Suire en het Summa college in Eindhoven. Maar uiteindelijk ging het vooral over liefde voor en kennis over je vak en grondstoffen. Van boer tot molenaar tot bakker en de opleidingen en...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Wat ga je doen?Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je...

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...