Masterclass verbindt studenten en leerbedrijven

Francois Brandt tijdens de workshop.

Nederland heeft een tekort aan broodbakkers en de afgelopen jaren heeft het Horizon College veel aandacht besteed aan het vak brood bakken, met als doel om meer studenten hiervoor te interesseren. Van Den Helder tot Beverwijk en van Enkhuizen tot Schoorl kwamen bakkers en studenten woensdag 20 maart naar de school in Heerhugowaard om met de handen in het deeg inspiratie op te doen. Scandinavische zaden, granen en deeg, veel deeg. Het waren de ingrediënten die werden gebruikt tijdens de masterclass door Francois Brandt, voor broodbakkers uit de regio Noord-Holland Noord en studenten van het Horizon College.

Roel Pettinga van het Horizon College is erg tevreden over de middag. “Het was een groot succes. Drie jaar geleden hadden we 8 leerbedrijven en 8 studenten, en nu kwamen er 15 leerbedrijven en 15 studenten, en er stonden ook nog vier leerbedrijven op de wachtlijst.” De middag stond vooral in het teken van verbintenis en kennis delen. “De transparante communicatie tussen student, praktijkopleider en bedrijf was geweldig om te zien. Iedereen praat voluit over allerlei verschillende facetten van een bakkerij.”

Drie jaar geleden is het Horizon College gestart met dit initiatief. “Wat mij toen opviel was dat het lastig was om het bedrijfsleven naar school toe te halen”, vertelt Roel. “Toen kwam ik met mijn collega Joost Beemsterboer op het idee om de praktijkopleider naar binnen te halen met de student in combinatie met een interactieve workshop. Dus samen bakken en een hapje eten. En dat deze opzet werkt, merken we nu ook doordat de bakkers er met elkaar over praten. Ze vragen nu zelfs wanneer ‘die bakdag’ is. Zowel naar het bedrijfsleven als naar de studenten toe heeft het een onwijs positief effect. Het leeft echt!”

Dossiers
Lees ook
Maak onderscheid met grondstoffenkennis

Maak onderscheid met grondstoffenkennis

Het Bakery Institute organiseerde samen met Moulin de Suire een kennissessie bij het Summa college in Eindhoven. De belangrijkste uitkomst: Ambachtelijke bakkers kunnen zich met grondstoffenkennis onderscheiden van andere aanbieders van brood. Moulin de Suire Bij de kennissessie was Olivier Coquelin aanwezig. Coquelin is proefbakker bij Moulin de...

‘Busbrood of desembrood? Maak keuzes vanuit je kennis van grondstoffen’

‘Busbrood of desembrood? Maak keuzes vanuit je kennis van grondstoffen’

Leren werken met enkelvoudige (en in dit geval ook nog biologische) grondstoffen. Dat was de kern van de kennissessie die het Bakery Institute organiseerde met Moulin Suire en het Summa college in Eindhoven. Maar uiteindelijk ging het vooral over liefde voor en kennis over je vak en grondstoffen. Van boer tot molenaar tot bakker en de opleidingen en...

Bas Klarenbeek wint Skills Heroes patissier

Bas Klarenbeek wint Skills Heroes patissier

Bas Klarenbeek, student van ROC Horizon College, won Skills Heroes en mag zich Nederlands kampioen patissier noemen. Lisanne Star, student van Albeda, bezette de tweede plek. De derde plaats ging naar Frenk Langenhuijsen, student van het Summa College. Skills Heroes zijn de nationale vakwedstrijden voor mbo-studenten. Deze vonden van 15 tot en met 17...

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...