Martin Nijkamp pakt na drie jaar weer het goud bij de oliebollencompetitie van de Echte Bakkers

16 december 2020
V.l.n.r.: Geert Caniels (Echte Bakkersgilde), Martin en Ingrid Nijkamp en dochter Renske Nijkamp.  

 

Al 12 jaar op rij staat Martin Nijkamp uit Holten in de top drie van de landelijke oliebollencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Dit jaar wederom als nummer één. Op de voet gevolgd door Steenbergen die vorig jaar derde werd en ook al 6 jaar achter elkaar een top oliebol inlevert. De verrassing van dit jaar is Verdeuzeldonk, De Echte Bakker uit Wanssum die op een prachtige derde plaats eindigt. Geert valt voor het eerst in de prijzen.

Zaterdag 12 december konden alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen insturen en deelnemen aan de wedstrijd. De keuring werd uitgevoerd door vakspecialisten: de Meesters Boulanger Wietse Schiere (Royal Koopmans) en Mark Plaating (Zeelandia) en productontwikkelaar Carlo Sinke (AB Mauri). De keurmeesters laten weten dat de nummers 1 en 2 dit jaar dichter dan ooit bij elkaar lagen. Uiteindelijk zagen ze op korstkleur een minimaal verschil, maar op dit niveau is het echt zoeken naar details. Wietse: “De charme van een oliebol ligt opgesloten in een dunne krokante korst en een zachte binnenkant. De winnaar Nijkamp bakt een excellente oliebol met een perfecte vulling en bewijst daarmee zijn constante hoge kwaliteitsniveau. Ook de bollen van Steenbergen en Verdeuzeldonk scoren hoog op smaak en dat is voor de consumenten natuurlijk het belangrijkst!”

Veel geoefend

Martin Nijkamp uit Holten pakt dus na drie jaar weer het goud. Ieder jaar weer weet hij zich te motiveren om het nog beter te doen. Martin: “Ik heb zoals altijd weer heel veel geoefend en ik moet zeggen dat ik zelf ook wel tevreden was vanmorgen. Het liep goed en de oliebollen hadden een mooie kleur.” Ingrid Nijkamp is heel trots dat Martin zich telkens weer kan motiveren om het nog beter te doen. “En dat we nu weer een eerste plaats hebben is natuurlijk fantastisch",  laat ze weten. In Bakkers in bedrijf nummer 8 vertelde Martin al dat het winnen van eremetaal tijdens wedstrijden de verkoop van zijn oliebollen zienderogen liet stijgen: “Toen ik tien jaar geleden begon in deze bakkerij, verkocht ik 9.000 oliebollen in december. Inmiddels zijn dat er 100.000.” In datzelfde artikel vertelt hij ook hoe hij dit jaar de kwaliteit van zijn oliebollen weer verder heeft ontwikkeld: “Onlangs ben ik begonnen met het wegdraaien van voordeeg in het beslag. Hierdoor worden de gluten soepeler en neemt het beslag meer water op.” Dit alles heeft tot gevolg dat de oliebol de juiste structuur krijgt, malser is en een krokant korstje heeft."

Terug naar de basis

Ook Willem Steenbergen was tevreden over zijn inzending. “Ik heb veel geëxperimenteerd, maar begin van de week ben ik weer terug gegaan naar de basis. Dat was een goede beslissing. Ik wil natuurlijk graag een keer eerste worden, maar het is niet makkelijk hoor! Ik ben heel blij met de tweede plek”, aldus Willem.
Geert Verdeuzeldonk stond bij de groothandel toen hij gebeld werd door de jury. “Ik wil eigenlijk keihard schreeuwen, maar dat is een beetje raar hier in de winkel. Ik vind het helemaal geweldig,” aldus een enthousiaste Geert.

oliebollen 2020 2e plaats oliebollen 2020 2e plaats

2e plaats: Steenbergen

V.l.n.r.: Sonja en Willem Steenbergen, bakker Robert Slagter, Geert Caniels (Echte Bakkersgilde).

 

3e prijs oliebollen 2020 3e prijs oliebollen 2020

 

3e plaats: Verdeuzeldonk

V.l.n.r.: bakker Joris Rutten, Marlies en Geert Verdeuzeldonk, Geert Caniels (Echte Bakkersgilde)

Altijd op de hoogte blijven?