Marike van Beurden Dutch Chocolate Master

De 31-jarige Marike van Beurden is verkozen tot Dutch Chocolate Master 2013. Dat gebeurde tijdens een bloedstollende wedstrijd die op afgelopen weekend plaatsvond op de Callebaut’s Chocolate Academy Centre in Zundert. De verdiende tweede plaats ging naar Bart de Gans, werkzaam bij Patisserie Jarreau en de bronzen medaille was voor René Huisman eigenaar van Het Oude Westen. Door het winnen van de nationale titel, vertegenwoordigt Van Beurden Nederland tijdens de World Chocolate Masters in oktober in Parijs.

NIEUWS_Van-Beurden-DCM2-150x150Marike van Beurden behoort momenteel tot de absolute patisserietop van de wereld. Ze zwaait de scepter over het patisserieteam van driesterrenrestaurant Caprice, onderdeel van het Four Seasons Hotel in Hong Kong. Haar overwinning als ‘Dutch Chocolate Master 2013’ is een mooie aanvulling op een al indrukwekkende CV waar ook overwinningen als ‘Dutch Pastry Awards 2004’ en de 'Dessert de Restaurant 2010' op staan. "Ik ben heel erg blij met deze overwinning”, reageert de  kersverse ‘chocolate master’. “Ik wilde al heel lang meedoen maar dat lukte nooit door privé- of werkredenen. Ik wilde eerst meedoen voor Hong Kong, maar dat mocht dan weer niet omdat het reglement gewijzigd is. Dus moest het maar vanuit Hong Kong, onder Nederlandse vlag.”

Spannend

NIEUWS_Van-Beurden-DCM1-150x150De drie deelnemende chocolatiers hebben zich gedurende de tweedaagse wedstrijd bewezen door vijf chocoladeopdrachten tot een perfect einde te brengen. Op dag één stond het chocoladesierstuk op het programma. De spannende strijd tussen de drie kandidaten was tot op de laatste minuut erg spannend. In een tijdspanne van acht uur moesten de kandidaten hun chocoladesierstuk vanuit het niets opbouwen. Het stuk moest tussen de één en twee meter hoog zijn en diende voor 100 procent uit Callebaut chocolade te bestaan. Aan het einde van de dag vond de jurering plaats en de prachtige creatie van Marike van Beurden kwam als beste uit de bus.

Dag twee was aanpoten voor de kandidaten. Binnen zeven uur werd van hen verwacht de overige vier wedstrijdelementen tot een succesvol einde brengen. Deze elementen draaiden om zowel, smaak, visueel aspect, structuur en techniek als om creativiteit en originaliteit. Op de planning stond een praline, een gastronomisch dessert, een gelaagde chocoladetaart en een gerestylde tompouce. Alle creaties waren gebaseerd op het wedstrijdthema ‘The Architecture of Taste’. Wederom was de race zeer spannend. Van Beurden werd naast ‘beste chocolade sierstuk’ beloond met de prijzen ‘beste gelaagde chocoladetaart’ en ‘beste gerestylde tompouce’. Bart de Gans ging er wederom met de prijs ‘beste praline’ vandoor. Ook won hij het ‘beste gastronomische dessert’.

 Trots

NIEUWS_Van-Beurden-DCM3-150x150“Het is heel erg leuk om, na mijn overwinning op de Dutch Pastry Award in 2004, weer onder eigen vlag op een wedstrijd uit te komen”, vindt Van Beurden. “Ik hoop dat we Nederland trots kunnen maken door twee keer na elkaar de hoofdprijs te winnen tijdens de World Chocolate Masters!” Hoewel de chocolatier woont en werkt in Hong Kong kan ze daar op heel wat steun rekenen. “Ik word gecoacht door Marijn Coertjens. Hij stond zelf ook al in de finale van de World Chocolate Masters en nam bij de vorige editie ook deel voor België aan de Coupe du Monde. Hij werkt ook in Hong Kong. Daarnaast gaat Frank Haasnoot (Nederlandse winnaar World Chocolate Masters 2010) ook naar Azië verhuizen, dus ik heb al tegen hem gezegd dat ik hoop dat hij me zal coachen als ik in de finale zou zitten!”