Mamie Gourmande, de Franse bakker in Leiden

WEB_Mamie Gourmande_1

Fransman Renan Le Houerff runt bakkerij Mamie Gourmande in Leiden. Alles is Frans: de bakkers, de rijstijden en de ingrediënten. Hieraan doet Renan geen concessies. “Als ik in Frankrijk bakker was geworden, zou ik precies hetzelfde proces doorlopen met exact dezelfde grondstoffen”, aldus Renan.

Mamie Gourmande

De liefde bracht Renan naar Leiden. Daar opende hij medio 2014 Mamie Gourmande op een locatie midden in de binnenstad. Vanwege het succes opende hij in december 2017 een tweede filiaal. In de productieruimte wordt een klassiek Frans assortiment gebakken. Hardlopers zijn baguettes en croissants. Naast diverse broodsoorten verkoopt Renan ook een klein assortiment Franse patisserie.

Franse grondstoffen

Alles wordt gemaakt van Franse grondstoffen die één keer per maand worden aangeleverd. Nynke Meijer, manager van de beide winkels: “Heel soms hebben we een brood even niet, omdat de grondstoffen zijn opgeraakt. We halen op zo’n moment een product liever tijdelijk uit het assortiment, dan dat we de grondstoffen vervangen door Nederlandse ingrediënten."

WEB_Mamie-Gourmande-2-300x200 Foto: Oscar van der Wijk

Franse bakkers

In de bakkerij werken naast Renan nog drie andere Franse bakkers. Renan: “Omdat we in een Franse bakkerij een heel ander verwerkingsproces van onze degen kennen met een lange fermentatie, vind ik het plezierig om met echt Franse bakkers te werken."

Transparantie

Renan bakt zijn producten in het zicht van de klanten. Dat vindt hij belangrijk. "Je klanten zien hoe de degen worden gekneed en in de oven gaan. Die transparantie wordt zeer gewaardeerd. Ik zet daarom ook zakken meel in de winkel, zodat duidelijk is welke grondstoffen wij gebruiken. Wij verkopen overigens ook meel, gist en zuurdesem aan onze klanten. Velen van hen stellen ons vragen over ons bakproces. Ik deel mijn kennis graag.”

Meer weten over Renan Le Houerff en zijn Franse bakkerij Mamie Gourmande? Lees het in Bakkers in bedrijf, editie 5-2018. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
Macht of gezag

Macht of gezag

In april 2016 luidde de titel van mijn bijdrage aan Bakkers in Bedrijf: ‘Als de baas een hork is.’ Het ging over dominant, op macht gebaseerd gedrag van een ‘leider’ en het effect hiervan op anderen. Het gedrag dat angst en onzekerheid inboezemt, van het type leider dat zich superieur waant. Altijd bezig de ander eronder...

Afgedroogd

Afgedroogd

Mijn marketingmanager bij Wessanen Meel was zijn tijd ver vooruit. Eind jaren tachtig onderzocht hij al ingrediënten als quinoa en introduceerde hij biologisch meel. Om maar wat te noemen. Als je zo’n mentor krijgt, knijp je je handen dicht. Door de tijd heen ontdek je de echte waarde. Hij leerde me, voor ik ergens mee begin, op een A4 te schrijven...

Blij!

Blij!

“Ja, als je hem inklapt, is hij wat groter dan die eerste. Hij is wel lichter en je hangt hem makkelijk aan de muur. Kijk. Zo doe je dat.” Waar dit over gaat? Over kinderwagens. Oké, ik weet niet meer precies, wat hij zei. Dat fantaseer ik hier. Wel hoeveel hij wist te vertellen. Over kinderwagens, autostoeltjes, Isofix, boxen en campingbedjes. Over...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...