Mamie Gourmande, de Franse bakker in Leiden

WEB_Mamie Gourmande_1

Fransman Renan Le Houerff runt bakkerij Mamie Gourmande in Leiden. Alles is Frans: de bakkers, de rijstijden en de ingrediënten. Hieraan doet Renan geen concessies. “Als ik in Frankrijk bakker was geworden, zou ik precies hetzelfde proces doorlopen met exact dezelfde grondstoffen”, aldus Renan.

Mamie Gourmande

De liefde bracht Renan naar Leiden. Daar opende hij medio 2014 Mamie Gourmande op een locatie midden in de binnenstad. Vanwege het succes opende hij in december 2017 een tweede filiaal. In de productieruimte wordt een klassiek Frans assortiment gebakken. Hardlopers zijn baguettes en croissants. Naast diverse broodsoorten verkoopt Renan ook een klein assortiment Franse patisserie.

Franse grondstoffen

Alles wordt gemaakt van Franse grondstoffen die één keer per maand worden aangeleverd. Nynke Meijer, manager van de beide winkels: “Heel soms hebben we een brood even niet, omdat de grondstoffen zijn opgeraakt. We halen op zo’n moment een product liever tijdelijk uit het assortiment, dan dat we de grondstoffen vervangen door Nederlandse ingrediënten."

WEB_Mamie-Gourmande-2-300x200 Foto: Oscar van der Wijk

Franse bakkers

In de bakkerij werken naast Renan nog drie andere Franse bakkers. Renan: “Omdat we in een Franse bakkerij een heel ander verwerkingsproces van onze degen kennen met een lange fermentatie, vind ik het plezierig om met echt Franse bakkers te werken."

Transparantie

Renan bakt zijn producten in het zicht van de klanten. Dat vindt hij belangrijk. "Je klanten zien hoe de degen worden gekneed en in de oven gaan. Die transparantie wordt zeer gewaardeerd. Ik zet daarom ook zakken meel in de winkel, zodat duidelijk is welke grondstoffen wij gebruiken. Wij verkopen overigens ook meel, gist en zuurdesem aan onze klanten. Velen van hen stellen ons vragen over ons bakproces. Ik deel mijn kennis graag.”

Meer weten over Renan Le Houerff en zijn Franse bakkerij Mamie Gourmande? Lees het in Bakkers in bedrijf, editie 5-2018. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
Oproep: Brood met zuurstofrijk water - Wie experimenteert mee?

Oproep: Brood met zuurstofrijk water - Wie experimenteert mee?

Bakker Gerard Hardeman van biologische bakkerij Gerard en Suus zoekt naar een goede methode om meer zuurstof toe te voegen aan leidingwater. In zijn ervaring zorgt het gebruik van zuurstofrijk water bij het brood bakken voor beter deeg en smaakvol brood. Wie experimenteert met hem mee?

Dekom presenteert digitale zomercatalogus

Dekom presenteert digitale zomercatalogus

De nieuwe zomercatalogus van Dekom is verschenen. Bakkers, patissiers en chocolatiers kunnen deze downloaden op de website van de decoratiespecialist. Dekom is leverancier van decoraties voor bakkerijen, horeca en industrie.

NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

Bakkers beginnen de effecten van de coronamaatregelen te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging NBOV. Bijna 80 procent van de bakkers lopen omzet uit het derde kanaal, de afzet aan horeca en catering. Ook zien bakkers (41 procent) minder klanten in de winkel en bijna 62 procent geeft aan dit voorjaar 32 procent omzet mis te lopen.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...