NIEUWS | MaGie Creations trapt het jaar af met een nieuwe strategische samenwerking met De Bakkers Combinatie. Bezoekers van de Horecava konden de eerste producten met het brouwgraan proeven. En daar blijft het niet bij voor de duurzame onderneming van Madeleine Gielens.

Brouwgraan is hetzelfde als bierbostel. Omdat de naam niet aan sloeg bij consumenten kwam MaGie Creation deze andere naam. Het is het restproduct dat overblijft na het brouwen van bier bij Brouwerij Haacht. MaGie Creations verwerkt het tot een droog ingrediënt, ook wel PowerFlour genoemd. Dit ingrediënt kunnen bakkers verwerken in verschillende producten.

Producten van brouwgraan

Een van de bakkerijen die het product gebruikt is De Bakkers Combinatie, waarmee MaGie Creation een strategische samenwerking is aangegaan. Gielens: “In het verleden ontwikkelden we met The Real Baker - een van de bakkerijen die samenwerkt met De Bakkers Combinatie - al een bagel met brouwgraan voor Vermaat. De zogenaamde PowerBagel. Dit was een succes en leidde tot de nieuwe samenwerking met De Bakkers Combinatie.”

Met De Bakkers Combinatie ontwikkelde MaGie Creations diverse nieuwe concepten op basis van brouwgraan, waaronder een circulaire koek (met 25 procent circulaire ingrediënten), een worstenbroodje en pizzabodems. Op de Horecava  presenteerden ze deze producten aan foodservice en cateringpartijen. Gielens: “Samen willen we deze groep in 2025 bedienen met innovatieve producten waarmee zij hun doelstellingen op smaak, gezondheid en duurzaamheid kunnen behalen. Feitelijk zijn wij samen het enige verbond in Nederland dat innovatieve concepten op basis van brouwgraan presenteert en vermarkt.”

Patrick Tissen, directeur van De Bakkers Combinatie, ziet het enthousiasme over het graan terug bij de bakkers waarmee hij samenwerkt. “De mogelijkheid om smaak te verrijken, terwijl je tegelijkertijd de voedingswaarden en milieu-impact van een product verbetert, maakt brouwgraan tot een uniek ingrediënt”, zegt Tissen. “Van zachte waldkornbol tot worstenbrood tot pizza, brouwgraan voegt aan al deze producten waarde toe.”

Plannen voor de toekomst

Naast deze samenwerking heeft MaGie Creations nog meer plannen voor de toekomst. Allereerst wil de onderneming op korte termijn zo veel mogelijk brouwgraan binnen de voedselketen behouden.
“Met iedere kilo die in de voedselketen blijft, reduceren we direct CO2-uitstoot en verminderen we het gebruik van landbouwgrond en zoet water voor de productie van onze voeding”, vertelt Gielens. “Daarnaast consumeren mensen met brouwgraan meer vezels en plantaardig. Daarmee draagt het bij aan een voedzamer eetpatroon.”

Daarnaast gaat MaGie Creations in 2025 de eerste food grade outlet ter wereld installeren bij  Brouwerij Haacht. “Het gaat om fysieke aanpassing in het productieproces op het terrein van de brouwerij”, vertelt Gielens. “Hiermee kunnen we het brouwgraan op een sterk verbeterde manier bestemmen voor food. Bovendien stelt ons dit in staat om onze productiecapaciteit verder te verhogen.”

Meer weten over het brouwgraan van MaGie Creations? Lees dan het artikel 'Brouwgraan wordt bakkersproduct' uit het afgelopen nummer van Bakkers in bedrijf. Abonnees kunnen dit artikel ook online terug lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?