
Op de locatie van BUS Whisky in Loosbroek kun je nu een pizza eten met een bodem van brouwgraan. Circulaire bedrijven MaGie Creations en BUS Whisky slaan sinds kort de handen ineen om samen toe te werken naar een duurzamere voedingsindustrie. Ook hopen ze brouwgraan populairder te maken onder de consument. Brouwgraan is een reststroom van de distilleerderij. De reststroom ontstaat doordat bierbrouwers niet de hele graankorrel gebruiken om hun bier te brouwen.
BUS Whisky over de brouwgraan pizza
BUS Whisky won eind 2024 nog de prestigieuze duurzaamheidsprijs The Spirits Business Awards in Londen, en de gouden duurzaamheidsmedaille in Hongkong in 2021. Het bedrijf vindt een transitie in het denken over brouwgraan nodig; smaak is waar het begint. Esther van der Laan, kok streekproductie bij BUS Whisky, vertelt: “Duurzame voeding wordt nu nog vaak ervaren als tweederangs keuze. Met de brouwgraan pizza laten we onze gasten ervaren dat de duurzame keuze daadwerkelijk de beste optie kan zijn. De smaak is onovertroffen terwijl de voedingswaarde sterk is verbeterd ten opzichte van een traditionele pizza.” Dennis Hurkmans, oprichter van BUS Whisky, vult aan dat de granen die bierbrouwers en distilleerders verwerken van zeer hoge kwaliteit zijn. “Niet enkel de suikers en zetmelen, ook de vezels, eiwitten en plantaardige vetten uit deze granen zijn van grote waarde voor de voedingsindustrie”, aldus Hurkmans.
MaGie Creations over de samenwerking
De brouwgraanspecialist MaGie Creations loopt op kop in de verwerking van brouwgraan tot functioneel ingrediënt. Het PowerFlour ingrediënt is geschikt voor producten als brood, banket, pizza, pasta, vleesvervangers en hybride vlees.
Eigenaar van MaGie Creations, Madeleine Gielens, ziet dat de voedingsindustrie vanuit verschillende hoeken onder druk staat. Ook houden consumenten zich sterk vast aan vertrouwde consumptiepatronen. Tegelijkertijd benadrukt ze dat het noodzakelijk is dat het eten betaalbaarder, voedzamer én duurzamer wordt. “Door brouwgraan slim in te zetten hoeven wij ons consumptiegedrag niet aan te passen, terwijl we ons wel voeden met producten die betaalbaarder, voedzamer én duurzamer zijn. De brouwgraan pizza is een overtuigend voorbeeld van hoe we beter kunnen eten zonder concessies te doen”, aldus Gielens.
De Bakkers Combinatie en The Pizza Academy
De innovatieve partijen De Bakkers Combinatie en The Pizza Academy ondersteunen de introductie van de bouwgraan pizza. Met hun deelname aan de visie van Gielens en Hurkmans omarmen zij ook circulariteit in voeding. Patrick Tissen, directeur van De Bakkers Combinatie: “Met brouwgraan producten kunnen cateraars en foodservice partijen op een smakelijke manier in één klap scoren op duurzaamheid én gezondheid.”
Lees het artikel ‘Brouwgraan wordt bakkersproduct’ om meer te weten te komen over MaGie Creations en brouwgraan.