Maak onderscheid met grondstoffenkennis

Bakkers in bedrijf_Grondstoffenkennis_Bakery Institute

Het Bakery Institute organiseerde samen met Moulin de Suire een kennissessie bij het Summa college in Eindhoven. De belangrijkste uitkomst: Ambachtelijke bakkers kunnen zich met grondstoffenkennis onderscheiden van andere aanbieders van brood.

Moulin de Suire

Bij de kennissessie was Olivier Coquelin aanwezig. Coquelin is proefbakker bij Moulin de Suire, een molen in de buurt van Nantes (Frankrijk) die zich heeft gespecialiseerd in biologisch meel en bloem. Coquelin bracht eeuwenoude bloemsoorten mee. Zoals Rouge de Morvan, een bloemsoort die slechts drie tot vier maanden per jaar beschikbaar is.

Grondstoffenkennis

François Brandt, docent bij het Bakery Institute en meervoudig kampioen boulangerie en patisserie, noemt dit een goed te verkopen product. Hij benadrukt het belang van kennis van grondstoffen. "Maak een busbrood of een zacht stokbrood als je klant dat wil, maar weet wat je erin stopt. In Nederland is de kennis van grondstoffen gaandeweg van de bakker overgegaan op de grondstoffenleverancier. " Juist met grondstoffenkennis kan de bakker zich onderscheiden.

Ook is de kennis noodzakelijk. Consumenten worden steeds kritischer en bakkers krijgen steeds meer vragen over de grondstoffen en het productieproces. Het is voor bakkers noodzakelijk om te weten wat ze in hun brood stoppen en waarom. "Maar zorg dat je bewust kiest en weet waarom je welk product gebruikt. Kies vanuit kennis."

Desem

Brandt is zelf een groot voorstander van desem. Desembrood maken kost veel tijd, maar het is de moeite waard. De bijzondere bloemsoorten van Moulin Suire verliezen veel aan smaak als je gist gebruikt. “Als je deze bloemsoorten op die manier gaat verwerken, is het bijna jammer van het soort”, aldus Brandt. “Het is niet anders: desem heeft gewoon tijd nodig.”

Meer weten over over de kennissessie in het Bakery Institute en het bijzondere meel van Moulin de Suite? Lees het in Bakkers in bedrijf, editie 5-2018. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

 

Lees ook
Bakery Institute organiseert masterclass ‘Uitverkoren’

Bakery Institute organiseert masterclass ‘Uitverkoren’

Chefs kiezen steeds vaker voor kwalitatief goed brood. Het mandje wit stokbrood met iets te harde kruidenboter is in de meeste restaurants passé en sinds afgelopen jaar kent Nederland zelfs een broodsommelier. Bakery Institute in Zaandam wil brood definitief op de kaart zetten en biedt chefs in de horeca daarom een tweedaagse Masterclass Boulangerie...

Cursus Galette des Rois bij bakery Institute

Cursus Galette des Rois bij bakery Institute

Bij alle bakkers in Frankrijk vind je na Nieuwjaar de Galette des Rois, de driekoningentaart. Het Bakery Institute wil deze Franse traditie in Nederland introduceren. Daarom organiseert het opleidingsinstituut op 2 januari een speciale Galette des Rois-cursus.

Bakery Institute start leertraject voor mbo-docenten

Bakery Institute start leertraject voor mbo-docenten

Waarschijnlijk gaan twaalf scholen starten met de niveau 4 opleiding Boulanger. De meeste scholen beginnen hiermee in het schooljaar 2020-2021. Daarom start het Bakery Institute met een leertraject om docenten klaar te stomen voor het lesgeven aan de toekomstige boulangers.

Brood-/banketbakker in Noorwegen

Brood-/banketbakker in Noorwegen

We zijn op zoek naar een creatieve bakker/banketbakker. Waagans bakkerij is een traditioneel familiegedreven bakkerij in Tynset, in het oosten van Noorwegen. Sollicitatie...

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Wat ga je doen?In de functie van Procesoperator Industriële Bakkerij ben je verantwoordelijk voor het opstarten van het productieproces in een industriële...

Broodbakker omgeving Barneveld

Broodbakker omgeving Barneveld

Wat ga je doen?In deze fulltime functie werk je voornamelijk op conventionele tijden. Je bereidt binnen het team zowel groot als kleinbrood. Dit doe je van A tot...