Luuk Schaper is jong, doelgericht en ambitieus

Luux 1_foto Naomi Heidinga

Foto: Naomi Heidinga

Op zijn twaalfde wist hij het al: Luuk Schaper wilde bakker/patissier worden. In plaats van nog vier jaar naar de middelbare school in Nederland, voor hij met zijn passie aan de slag kon, koos hij ervoor om naar België te gaan. Daar kon hij namelijk direct de kneepjes van het vak leren. Nu, op zijn twintigste, heeft hij zijn eigen zaak: Luux by Berekuil in Krimpen aan de Lek. Naast luxe gebak en chocolade, kan de klant daar terecht voor ijs.

Zijn winkel gaat dagelijks om half negen open. Dan zijn er nog niet veel klanten, maar dat geeft het team tijd om de zaak op te starten. “Zodat de vitrine er goed bij ligt als de klanten komen.” Meestal haalt hij rond acht uur verse melk op van een boerderij in de buurt. “Ik wilde per se ijs van verse melk maken. Ik kon bij diverse boeren in de regio terecht, maar koos voor kaasboerderij Speksnijder. Met hun kaas hebben ze al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Ze letten heel scherp op de kwaliteit van de melk. Daarnaast kun je goed afspraken met ze maken. Tweemaal per dag kan ik verse melk komen halen, net na melktijd.”

Zo rijdt hij twee tot vier keer per week even op en neer naar de boerderij. “Klanten van de boerderij komen naar ons om het ijs te proeven en mensen die ons ijs hebben gegeten, zijn benieuwd naar de kaas. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Meer weten over Luuk Schaper en zijn zaak Luux by Berekuil? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 2-2020 of in Vakblad IJs | editie 47. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement op Bakkers in bedrijf of op Vakblad IJs! af.

Lees ook
Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep is de grootste ijsbeurs ter wereld. Maar de laatste jaren gaan bezoekers niet meer alleen voor ijs naar Rimini, maar ook voor brood, banket, chocolade en koffie. Deze beurs stond gepland voor januari 2021, maar vanwege de coronacrisis heeft de organisatie besloten om de beurs te verplaatsen naar maart 2021. Met zowel een fysieke als een digitale...

Larousse Patisserie and Baking

Larousse Patisserie and Baking

Larousse Patisserie and Baking is de complete gids van het gezaghebbende Franse kookmerk Larousse. Het omvat alle aspecten van het bakken: van eenvoudige, alledaagse taarten en desserts tot showstoppers voor speciale gelegenheden. In het boek staan meer dan 200 recepten, van een snel te mixen yoghurtcake tot gezouten karameltaartjes en een spectaculaire...

‘Je ziet wat eten doet voor mensen’

‘Je ziet wat eten doet voor mensen’

Josje Moonen (25) werkt als patissier bij Bontom in Nijkerk. Dit voorjaar won ze de Jurgen Willems Motivatieprijs. Haar toekomst ziet ze echter niet alleen in de patisserie, ze wil ook graag anderen onderwijzen in het bakkersvak. “Door anderen het vak te leren, ontwikkel je jezelf ook.”

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...