Lotte Dierick wint tot eigen verrassing Gouden Gard

lotte-dierick-in-actie

VIANEN - Tijdens een spectaculaire en uiterst spannende editie van de Gouden Gard heeft Lotte Dierick, student aan het Summa College en werkzaam bij De Patissier in Oegstgeest, de prestigieuze patisserieprijs gewonnen. Uit handen van Patrick de Vries, de winnaar van 2015, nam zij de prijs in ontvangst. De Zilveren Gard ging naar Marlon Koning (ROC Leiden, Grand Hotel Huis ter Duin) en Lotte Bode (ID College, Soetenso/Hop en Stork) veroverde de Bronzen Gard. In totaal waren er dertien deelnemers: een record.

Heelal

Dierick baseerde haar showstafel met showstuk, taart, bonbons en marsepeinfiguurtjes op het thema Heelal. Maanden en maanden voorbereiden, hebben ervoor gezorgd dat de enthousiaste blondine de Gouden Gard in ontvangst mocht nemen: tot haar eigen verbazing. “Jeetje, heb ík gewonnen? Wow! Het niveau was zó hoog. Ik ben iedereen echt heel dankbaar. Mijn familie, mijn leerbedrijf waar ik net nieuw binnen ben… Echt heel mooi om deze prijs te winnen!” Dierick’s showtafel behaalde in totaal 814 punten. De nummers twee en drie volgden met 778 en 757 punten. De Gouden Gard is de wedstrijd voor patissiers en banketbakkers die bijna klaar zijn met de opleiding of deze net hebben afgerond.

Talentenwedstrijd

De bokaal voor de Talentenprijs ging naar Bas Klarenbeek, startend bakkersleerling aan het Horizon College en werkzaam bij leerbedrijf Huize van Wely. De jury beoordeelde het desserttaartje van Klarenbeek op basis van het thema ‘Duizend-en-één-nacht’ als beste omdat exterieur, interieur en decoratie perfect in balans waren. Boven was de smaak verbluffend goed en het uiterlijk subliem. Aan de wedstrijd om de Talentenprijs deden 35 deelnemers mee: ook een record.

Consumentenprijs

Klarenbeek die net daarvoor ook al de Consumentenprijs uit handen van vakblad Bakkers in bedrijf had gekregen, was apetrots met beide prijzen: “Een beloning voor het harde werken en heel veel trainingsuren die ik erin heb gestoken.” Ook het niveau bij de Talentenwedstrijd was ongekend hoog: een ontwikkeling die al een aantal jaar gaande is. Anne Overmeer (Horizon College, Patisserie Kuyt) werd tweede, Janna van Eijk (Summa College, Restaurant Avant-Garde van Groeninge) derde.

Excellent Talent

Juryvoorzitter Cees Bakker is erg ingenomen met stijgende lijn van kwaliteit en inhoud van zowel producten als kandidaten bij beide wedstrijden. Dit niveau wordt beloond: “Vanaf dit jaar kennen wij een extra prijs toe aan alle uitmuntende deelnemers van de Talentenprijs en de Gouden Gard. Deelnemers die een bovengemiddelde prestatie leveren, krijgen een Excellent Talent-stempel op de oorkonde.” Dertig procent van de kandidaten voor de Talentenprijs en 80 procent van de Gouden Gard-deelnemers kreeg dat stempel Excellent Talent.

Consumentenprijs 

Tatjana Eerhart en Hilco Wagenaar van het vakblad Bakkers in bedrijf hebben ook alle taarten van de deelnemers aan de Talentenprijs geproefd en beordeeld: als consument. Het taartje van Bas Klarenbeek kwam ook hier als beste uit de bus. Eerhart: “We hebben gelet op zaken als hoe ziet het taartje eruit, is het gemakkelijk mee te nemen, kun je de taart goed aansnijden, hoe ziet het eruit op het bord als het is doorgesneden en natuurlijk: hoe smaakt het. De taart van Bas sprong er echt bovenuit.”

Social Media Prijs

De Social Media Prijs ging naar Marlon Koning. Via Instagram, Facebook en Twitter wist hij de meeste stemmen binnen te halen voor de showtafel.

Lees het volledige verslag en meer reacties van juryleden en deelnemers in editie 9 van Bakkers in bedrijf. Deze verschijnt 11 november.

Lees ook
Opleidingen Bakery Institute branche-erkend door SVH

Opleidingen Bakery Institute branche-erkend door SVH

De opleidingen van Bakery Institute zijn vanaf augustus opgenomen in het SVH Register Erkende Horecaopleidingen. Voor de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) zijn het de eerste opleidingen van buiten de horeca die branche-erkend worden.

Drie vragen aan Patissier Frank Haasnoot

Drie vragen aan Patissier Frank Haasnoot

Patissier Frank Haasnoot is wereldwijd bekend. Zijn Instagram heeft 314.000 volgers en hij geeft masterclasses van Singapore tot Moskou en van Casablanca tot Mumbai. Sinds een paar maanden woont hij weer in Nederland. “Een product ontwikkelen blijft het allerleukst.”

Jong talent kan zich nog aanmelden voor de Talentenprijs en de Gouden Gard

Jong talent kan zich nog aanmelden voor de Talentenprijs en de Gouden Gard

Dit najaar, op 13 oktober, vindt de strijd om de Talentenprijs en de Gouden Gard plaats in het Miele Experience Center in Vianen. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor deze wedstrijden. Jong talenten kunnen zich aanmelden tot 1 juli op de website van de Gouden Gard.

Banketbakker omgeving Amersfoort

Banketbakker omgeving Amersfoort

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Amersfoort zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een...

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...