Lorenz De Groot nieuwe ijskampioen

Lorenz de Groot

Lorenz De Groot is op de Horecava in Amsterdam de onbetwiste winnaar geworden van het Nederlands Kampioenschap Gelato; een organisatie van Carpigiani Ambachtelijk Benelux. De ijsmaker van IJssalon Lorenzo in Utrecht blies de jury - onder leiding van Belgisch sterrenchef patissier Roger Van Damme - omver met zijn ‘Mapapa’; een combinatie van ijs met mango, papaya en passievrucht aangevuld met een lichte yoghurt, een zachte toon van abrikoos en een knapperige meringue.

Het was een stevige strijd tussen zo’n dertig deelnemers en deelneemsters aan de Nederlandse kampioenschappen ijsbereiden op de tweede dag van de Horecava. Naast winnaar Lorenz de Groot bestond het podium uit Jean Pierre Bax van Luciano IJssalon (Wassenaar) met ‘Hazelnut Merengue Pie Ice’ (derde) en Marten Riedstra, van IJssalon IJskald (Lemmer) met ‘Sweet & Happiness’ eindigde als tweede.

Europese kampioenschappen

Omdat Carpigiani dit jaar voor het eerst het kampioenschap op de Horecava in Amsterdam houdt, mogen alle drie de kampioenen van dit Gelato Festival Challenge deelnemen aan de Europese kampioenschappen in Italië, zo vertelde Roger van Damme. Van Damme is de enige ter wereld met een Michelinster voor een lunchrestaurant (in België) en hij is in 2017 uitgeroepen tot beste patissier ter wereld.

Winnaar had pavlova in het achterhoofd

“Het is zo bijzonder. Echt heel onverwacht. Ik kan het bijna niet geloven.”, vertelt kersvers Nederlands Kampioen Lorenz De Groot. “Mijn vader en ik hebben deze smaak samen ontwikkeld met het Russische dessert ‘pavlova’ in het achterhoofd. De grootste uitdaging was om de meringue in het ijs te verwerken zonder dat die smolt. We moesten lang zoeken naar een manier om die lekkere crunch te behouden en lieten onze smaak ook uitvoerig proeven door familie, vrienden en kennissen totdat het geheel hélemaal goed zat. Met succes. Wat ben ik ontzettend tevreden met deze Nederlandse titel.”

Lorenz De Groot werkt al bijna 20 jaar in de ijssector en begon in 2003 zijn eigen ijssalon ‘Lorenzo’ in Utrecht. Weldra mag hij dus samen met de andere winnaars strijden voor de Europese titel. En wie weet wordt hij met Nederland wel de beste ijsmaker ter wereld op De Gelato Festival World Masters van Gelato University Carpigiani in samenwerking met Sigep Italian Exhibition Group dat plaatsvindt in 2021.

 

Dossiers
Lees ook
IJssalon Venezia herrijst in Openluchtmuseum

IJssalon Venezia herrijst in Openluchtmuseum

Venezia is een van de oudste en bekendste Italiaanse ijssalons in Nederland. In 2011 was eigenaar Carlo de Lorenzo genoodzaakt om met het familiebedrijf te stoppen. Sinds juni van 2021 is de ijssalon in jaren zestig-stijl herbouwd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. “Ik word elke keer weer emotioneel als ik hier ben.”

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs. SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.

Boek -12°C Gelato verschenen

Boek -12°C Gelato verschenen

Vandaag, 3 juni, verschijnt -12°C Gelato. Het nieuwe boek van SVH Meesterijsbereiders Bas van Haaren en Nils Hendrikse voor de hobbychef en professionele ijsbereider. Hierin laten ze zien dat er bij het maken van ijs ook pure wetenschap komt kijken. Ze combineren trendy recepten met diepgaande theorie.