Londen gooit 254 miljoen broodkorstjes weg

broodkorst

Brood wordt van alle soorten voedsel het meest verspild. Daarom start de Britse North London Waste Authority (NLWA) een campagne om broodverspilling, met name van broodkorstjes, tegen te gaan. Dat schrijft The Guardian.

Aanleiding voor de campagne is een nieuw onderzoek door de NLWA, onder 2.085 Londenaren. Van de respondenten blijkt 43 procent de korstjes van het brood te snijden en die weg te gooien. Daarnaast zei 15 procent de kapjes van het brood niet op te eten. Dit leidt tot een jaarlijkse verspilling van 254 miljoen broodkorstjes in Londen.

Samen met anti-afvalorganisatie Keep Britain Tidy organiseert de NLWA gratis ’Save the Crust’ in Noord-Londen. Chefs laten zien hoe je kan koken met oud brood en korstjes. Recepten zoals panzanella saladecroutons en zelfs broodijs zijn bij uitstek geschikt voor oud brood-verwerking. Het redden van de Londense broodkorstjes kan de Londenaren £13 miljoen besparen.

Ook in Nederland is brood een van de meest weggegooide voedselproducten. Volgens cijfers van het Voedingscentrum uit 2016 gooien Nederlanders jaarlijks bijna 160 miljoen kilo brood weg. Daar maakt het anti-voedselverspillingsrestaurant Instock ’bammetjes bier’ van. Vroeger deed een Nederlandse moeder oud brood en korstjes door de bal gehakt.

Bron: Foodlog

Lees ook

Zelfmonitoringstool voor voedselverspilling

Tussen 2009 en 2013 is de totale hoeveelheid voedsel die in Nederland verspild wordt ongeveer gelijk gebleven. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research in de derde Update Monitor Voedselverspilling die eind april verscheen. Zij benadrukken dat de metingen verder te verfijnen zijn met informatie over reststromen vanuit de keten. De onderzoekers ontwikkelden hiertoe een methode waarmee fabrikanten, retailers, horecaondernemers en cateraars zelf kunnen bijhouden hoeveel voedsel er in hun bedrijf verloren gaat. De aanpak wordt in 2015, in samenwerking met de Alliantie...

Pieke-Broodbier wint Student Entrepreneur Award

Pieke-Broodbier wint Student Entrepreneur Award

Eind november 2018 werden Maastricht Awards uitgereikt. De Maastricht Student Entrepreneur Award ging naar Pieke-Broodbier van Innowastion. Het bier wordt gemaakt van oud brood dat anders wordt weggegooid. De tweeëntwintig jarige  bedacht Pieke-Broodbier. "Wij gooien 9,5 kilo per persoon per jaar aan brood weg", vertelt Nieboer aan De Limburger. Hierdoor...

No Waste Bread: brood voor de diepvries

No Waste Bread: brood voor de diepvries

Online supermarkt Stockon heeft samen met Incubaker No Waste Bread ontwikkeld. Dit brood blijft volgens de makers lekkerder bij invriezen. Met dit brood wil Stockon voedselverspilling tegen gaan. Diverse onderzoeken laten zien dat brood in de top drie van meest weggegooide producten staat. No Waste Bread Eva Jansen van Incubaker: "Bij consumenten...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...