Loeffen opnieuw ‘lekkerste speculaasbakker’

NIEUWEGEIN – Bakkerij Harrie-Jan Loeffen uit Cuijk is opnieuw de winnaar geworden van de speculaaswedstrijd die Beko organiseerde tijdens de Najaarsdagen op 19 en 20 september in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. De jury was met name lovend over het gevulde speculaas. De consumentenjury beloonde deze met een 9,7, de vakjury zelfs met een 10.

Procedure

Bakkers mochten drie soorten speculaas meebrengen: speculaasjes met amandelen, speculaasjes zonder amandelen en gevulde speculaas. Die speculaas werd beoordeeld door een consumentenpanel en een vakjury. Consumenten- en vakjury hanteerden verschillende beoordelingscriteria. De vakjury keurde producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien. Verpakking en presentatie waren juist een belangrijk onderdeel bij de beoordeling door de consumentenjury. Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren en bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren.

Blij verrast

Er zijn zo’n 250 ambachtelijke speculaasproducten gekeurd. Loeffen won de wedstrijd al een paar keer, maar moest vorig jaar ‘de eer’ laten aan Theo Engelen in Bemmel. Loeffen was blij verrast met de wint: “We hadden er niet op gerekend. De speculaasspecialist in ons bedrijf is Henk Minten. Die werkt al 47 jaar bij ons en is verantwoordelijk voor de speculaasproductie en dus ook voor de wedstrijd. Ons succes hebben we vooral aan hem te danken. Toen juryvoorzitter Frank van Sprang woensdag belde met mededeling dat we opnieuw de beste van Nederland zijn geworden, ging het dak eraf! We zijn dolblij dat de titel weer in ons bezit is.”

 
Lees ook
‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

Uitzendbureau Het Ambacht zoekt een ambachtelijke broodbakker te Groningen

Uitzendbureau Het Ambacht zoekt een ambachtelijke broodbakker te Groningen

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Uitzendbureau Het Ambacht zoekt een ambachtelijke broodbakker voor een bakkerij in Groningen.

NVB: Zoutgehalte in brood stabiliseert

NVB: Zoutgehalte in brood stabiliseert

Voor het derde jaar op rij is het gewogen gemiddelde 1,62% zout op de droge stof. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) Zoutmonitoring. De sector voldoet daarmee ruim aan de wettelijke norm. Ook voldoen beide kanalen gemiddeld aan de wettelijke norm.