Lisa Matthijssen wint de Gouden Gard 2017

Winnaars Gouden Gard4

Winnaars-Gouden-Gard4-300x225 Winnaar Gouden Gard 2017
V.l.n.r. Janna van Eijk, Lisa Matthijsen en Nick de Haas

Lisa Matthijssen heeft de Gouden Gard 2017 gewonnen. Op dinsdagavond 10 oktober ontving zij de prijs uit handen van Lotte Dierick, de winnares van vorig jaar, in het Miele Experience Center in Vianen. De Zilveren Gard ging naar Nick de Haas en Janna van Eijk veroverde de Bronzen Gard. In totaal waren er zeven deelnemers.

Gouden Gard

Lisa werkt bij Coco & Sebas en had als thema prehistorie gekozen. Haar presentatie bestond onder meer uit een enorme blauwe dinosaurus van chocolade. Met haar showtafel behaalde ze 673 punten.Na afloop kon ze het nog niet echt bevatten: “Wow, dit is echt geweldig! Het moet echt nog even indalen. Met deze prijs ben ik echt, echt heel blij.”

De nummer twee Nick de Haas behaalde in totaal 629 punten. Hij had voor het thema Gouden Eeuw. Nummer drie Janna van Eijk kreeg 607 punten voor themastuk Frankrijk.

In totaal deden zeven kandidaten mee aan de Gouden Gard. Zij bouwden in zeven uur alle onderdelen van hun werkstuk op. Het waren stuk voor stuk prachtige creaties met uiteenlopende thema’s, bestaande uit een showstuk (opgebouwd uit eetbare onderdelen), twee identieke desserttaarten, drie soorten friandises, twee soorten bonbons en drie marsepeinen figuren.

Winnaars-Talentenprijs-300x200 Winnaars van de Talentenprijs
v.l.n.r. Milou Jansen, Sanne Eberhart en Megan Boom

Talentenprijs

Eerder op de avond werd bekendgemaakt dat de winnaar van de Talentenprijs Sanne Eberhart is. Zij won met een mooie, strakke desserttaart waarbij ze duidelijk het thema van dit jaar ‘The Sense of Africa’ had uitgevoerd. Eerder op de avond kreeg zij ook de Consumentenprijs, een reis naar de vakbeurs IBA in München, aangeboden door Bakkers in bedrijf. Sanne studeert aan het Cingel College. Milou Jansen eindigde op de tweede plaats en Megan Boom werd derde.

De kandidaten aan de Talentenwedstrijd hadden hun twee identieke taarten ’s ochtends aangeleverd, waarna een vak- en consumentenjury een van de twee taarten beoordeelde op onder meer presentatie, gebruikte technieken, smaak en decoraties. Aan het einde van de dag werd de andere taart gepresenteerd aan de bezoekers. De deelnemers aan de Talentenprijs volgen een bakkerij- of horeca-opleiding op niveau 2 of beschikken niet langer dan 18 maanden over dit diploma.

Tot slot was er ook nog de Social Media Prijs. Deze ging ook naar de winnares van de Gouden Gard. Het showstuk van Lisa Matthijssen wist bij de volgers van de Gouden Gard de meeste stemmen te behalen via Instagram, Facebook en Twitter.

Hoog niveau

Juryvoorzitter Dré Eversteijn, zelf oud-winnaar van de Gouden Gard in 2009, spreekt van een geslaagde dag. “Het niveau van de ingeleverde taarten bij de Talentenprijs is echt bijzonder hoog. Het zijn stuk voor stuk echte desserttaarten en dat is mooi om te zien. Ook bij de Gouden Gard blijven de deelnemers zich ontwikkelen. Naast het feit dat er zeven prachtige showtafels stonden, was er eentje die er qua beleving uitsprong. Daar werd Franse muziek afgespeeld en dat paste volledig bij het thema van deze kandidaat. Dat is mooi om te zien.”

De uitslag

  • De volledige uitslag van de wedstrijd:
  • Gouden Gard
  • 1. Lisa Matthijssen, Coco & Sebas, 673 punten
  • 2. Nick de Haas, De Bakkerszonen, 629 punten
  • 3. Janna van Eijk, Brownies & downieS, 607 punten
  • Wedstrijd Talentenprijs
  • 1. Sanne Eberhart, Patisserie Tout, 210 punten
  • 2. Milou Janssen, Christian Chocolaterie & Patisserie, 195 punten
  • 3. Megan Boom, Grand Hotel Huis ter Duin, 193 punten

Consumentenprijs

Sanne Eberhart, Patisserie Tout

Social Media Prijs

  • Lisa Matthijssen, Coco & Sebas
 
Lees ook
Veganistische bonbons van Viola’s Patisserie - ‘De lat ligt hoog’

Veganistische bonbons van Viola’s Patisserie - ‘De lat ligt hoog’

Viola’s Patisserie aan het Klein Tongelreplein in Eindhoven gebruikt alleen ingrediënten die puur natuur zijn. Als eerste Nederlander volgde Viola Cennini een opleiding veganistische chocolade maken aan de Callebaut Academy in het Britse Banbury. Viola’s veganistische taartjes en bonbons trekken veel nieuwe klanten.

Patissiers kunnen zich inschrijven voor voorrondes Coupe du Monde

Patissiers kunnen zich inschrijven voor voorrondes Coupe du Monde

Elke twee jaar komen de beste patissiers van de wereld bij elkaar voor de Coupe du Monde in Lyon. In september organiseert het Nederlands Patisserie Team de voorronde voor deze prestigieuze patisseriewedstrijd. Patissiers, chocoladebewerkers en ijsbereiders kunnen zich nu hiervoor aanmelden.

Puur kwaliteitsfruit voor de bakker

Puur kwaliteitsfruit voor de bakker

Een bakker maakt het verschil met een onovertroffen kwaliteit van zijn gebak en patisserie. De smaak van patisserie gemaakt met vakmanschap en een uitgelezen keuze van fruit doet uw klanten met plezier terugkomen.

Brood-/banketbakker in Noorwegen

Brood-/banketbakker in Noorwegen

We zijn op zoek naar een creatieve bakker/banketbakker. Waagans bakkerij is een traditioneel familiegedreven bakkerij in Tynset, in het oosten van Noorwegen. Sollicitatie...

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Wat ga je doen?In de functie van Procesoperator Industriële Bakkerij ben je verantwoordelijk voor het opstarten van het productieproces in een industriële...

Broodbakker omgeving Barneveld

Broodbakker omgeving Barneveld

Wat ga je doen?In deze fulltime functie werk je voornamelijk op conventionele tijden. Je bereidt binnen het team zowel groot als kleinbrood. Dit doe je van A tot...