Lekkerste Brabantse Worstenbroodje komt uit Terheijden

BREDA - Bakker Jürgen van Dongen uit Terheijden is de winnaar geworden van de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2016. Tien finalisten stonden in de finale en Jürgen behaalde op alle te beoordelen onderdelen de hoogste score. Negen professionele en drie consumentenjuryleden beoordeelden alle worstenbroodjes en hun oordeel was eensluidend. Uit handen de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, dhr. Wim van de Donk, kreeg Jürgen woensdagavond de trofee uitgereikt. Bakkerij Jürgen van Dongen won deze titel ook al in 2004, 2012, 2013 en 2014.

In de categorie Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO won leerling-bakker Mart Rijkers uit Reusel van De Rooi Pannen. In de categorie Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje MBO won leerling-bakker Koen Reinold uit Made van het Cingel College en de prijs voor de beste thuisbakker ging naar Jos Heerkens uit Berlicum.

Niveau

Volgens juryvoorzitter Ton Poppelaars was het niveau van deze twintigste editie uitzonderlijk hoog. Net als vorig jaar werden er ook dit jaar worstenbroodjes bij alle professionele deelnemers gekocht door de Mystery shopper. “We willen graag dat de deelnemers scherp blijven, om te zorgen dat het worstenbroodje aan de eisen voldoet van een Brabants Worstenbroodje en de consument waar voor zijn geld krijgt. Bij het ophalen van de worstenbroodjes door de Mystery shopper was de kwaliteit bij een aantal professionals een stuk minder dan hun wedstrijdbroodjes.”

Immaterieel Erfgoed

Tijdens de prijsuitreiking is ook de cultuur van het Brabantse worstenbroodje op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, heeft het officiële certificaat uitgereikt aan Ton Poppelaars, één van de organisatoren van de wedstrijd en voorzitter van de Stichting in oprichting van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Het doel van de plaatsing op de Nationale Inventaris is het doorgeven van de traditie. Dit is tevens één van de doelen van de wedstrijd, zodat dit een goede gelegenheid was om de plaatsing op de Inventaris bekend te maken.

 Worstenbroodje-Immaterieel-erfgoed-300x200

Strijd op TV

Aanstaande  zaterdag (19 maart) vanaf 19.00 uur (daarna ieder uur herhaald) zendt Omroep Brabant het verslag van de finale uit.

Strijd Lekkerste Brabantse Worstenbroodje

Aan de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje deden 40 professionals, 49 thuisbakkers en 50 leerlingbakkers mee. Per categorie gingen uiteindelijk tien bakkers, vijf thuisbakkers en twee keer vijf leerlingen door naar het Cingel College in Breda waar de finalisten afgelopen maandag ter plekke hun worstenbroodjes mochten bakken.

Alle worstenbroodjes zijn op de volgende criteria beoordeeld:

 1. Uiterlijk aanzien bovenzijde
 2. Uiterlijk aanzien onderzijde
 3. Gehaktvulling
 4. Brood
 5. Consistentie / beet
 6. Algehele smaak

Uitslag

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2016 (professionals):

 1. Bakkerij van Dongen, Jürgen van Dongen uit Terheijden
 2. Bakkerij Bierman, Richard Bierman uit Kaatsheuvel
 3. Bakkerij van Dongen, Jeroen van Dongen uit Wagenberg

Het Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje 2016:

 1. Jos Heerkens uit Berlicum
 2. Margo van Hoof uit Diessen
 3. Ton Bloemers uit Someren-Eind
 • Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO 2016:
 • 1. Mart Rijkers uit Reusel van De Rooi Pannen
 • 2. Shirley Hulsman uit Eindhoven van De Rooi Pannen
 • 3. Cas Lasaroms uit Budel van De Rooi Pannen
 • Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje MBO 2016:
 • 1. Koen Reinold uit Made van Cingel College
 • 2. Marleen Molenaar uit Hank van Cingel College
 • 3. Ans Aben uit Rijen van Cingel College

Begrip in Noord-Brabant

Het worstenbroodje is een begrip in Noord-Brabant. Het is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is weet niemand. Het worstenbroodje werd vooral bij speciale gelegenheden gegeten zoals na de nachtmis met Kerstmis, tijdens carnaval en tijdens de kermis. Tegenwoordig worden ze het hele jaar door gegeten. Onderdeel van de traditie is uiteraard ook de manier waarop het worstenbroodje gegeten wordt: het gezellige samenzijn met vrienden of familie. De verkiezing tot Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt jaarlijks georganiseerd door Scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Cingel College in Breda, de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

Lees ook
Plantaardige worstjes en worstenbroodjes op basis van veldbonen

Plantaardige worstjes en worstenbroodjes op basis van veldbonen

Het Nederlandse bedrijf BOON brengt plantaardige worstjes en worstenbroodjes op de markt. Zoals alle producten van BOON zijn ook deze plantaardige worstjes en worstenbroodjes gemaakt van lokale bonen. Veldbonen om precies te zijn.

Showstukken afgestudeerde patissiers in etalage van Patisserie De Rouw

Showstukken afgestudeerde patissiers in etalage van Patisserie De Rouw

Vanwege de coronamaatregelen ging de eindpresentatie van de afgestudeerde patissiers van het Summa College in Eindhoven niet door. Dankzij Arthur en Doris de Rouw zijn de showstukken van vijf van deze eindexamenstudenten toch te bewonderen. In de etalage van patisserie De Rouw staan de chocolade showstukken waar de vijf studenten maanden mee bezig zijn...

Finalisten Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2020 zijn bekend

Finalisten Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2020 zijn bekend

Omroep Brabant heeft de finalisten van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje bekendgemaakt. Wie van deze tien bakkers de winnaar van 2019 Lars van Dongen opvolgt wordt dinsdag 17 maart 2020 bekendgemaakt.

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...