"JAAAAAA!! Het is onze Lars gelukt. Wij bakken de lekkerste worstenbroodjes van Brabant" staat er te lezen op de Facebookpagina van Bakkerij Leon van Dongen. Hun Lars van Dongen won gisteren, 27 maart, de wedstrijd het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje.

Hij kreeg de prijs uit handen van Cora van Nieuwenhoven, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zij was bij een eerdere editie al eens jurylid. Lars was niet de enige Van Dongen die in de prijzen viel. Zijn oom Jurgen van Dongen van Bakkerij van Dongen uit Terheijde bezette de tweede plaats bij de professionals. En zijn neef Stijn van Dongen eindigde op de tweede plaats in de categorie MBO. Vorig jaar won Christiaan van de Vegt het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje.

De professionals

Aan de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje deden dit jaar 28 professionals mee, 26 bakkers en 2 slagers. Elf deelnemers gingen door naar de finale, waar ze maandag bij het Clingel College in Breda opnieuw hun worstenbroodjes moesten bakken. Daarnaast kregen ze voorafgaand aan de finale ook een bezoekje van een mystery shopper.

Een deskundige jury, die bestond uit 8 vakjuryleden en 8 consumenten, beoordeelden alle worstenbroodjes. Hierbij hielden ze de volgende criteria aan: uiterlijk aanzien bovenzijde, uitelijk aanzien onderzijde, gehaktvulling, brood, consistentie en beet, en algehele smaak.

De uitslag bij de professionals was als volgt: 

1. Bakkerij Leon van Dongen, Lars van Dongen uit Wagenberg
2. Bakkerij van Dongen, Jurgen van Dongen uit Terheijden
3. Echte Bakker van der Steen, Jeroen van der Steen uit Made

De andere categorieën

Naast de categorie professionals waren er drie andere categorieën: thuisbakkers, leerlingen vmbo en mbo. De beste vijf van deze categorie gingen maandag ook aan de slag bij het Clingel College en ook hun broodjes werden beoordeeld door de jury. Dit betekende dat de jury in totaal 1062 worstenbroodjes moest proeven.

De uitslag per categorie:

Het Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje 2019:
1. Eline Nagelkerke uit Oudenbosch
2. Margo van Hoof uit Diessen
3. Jos Heerkens uit Berlicum

Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO 2019:
1. Bram Verschuren uit Oudenbosch, Markland College
2. Bendert Lafort uit Oudenbosch, Markland College
3. Rick Speetjens uit Son en Breugel, De Rooi Pannen

Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje MBO 2019:
1. Kars Verkooijen uit Terheijden, Cingel College
2. Stijn van Dongen uit Wagenberg, Cingel College
3. Jordy Crooijmans uit Someren, Summa College

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt jaarlijks georganiseerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Cingel College in Breda, Markland College, de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

Altijd op de hoogte blijven?