Kunstwerken van brood

15 maart 2021 Redactie Bakkers in bedrijf
Foto: Pixabay

Kunstenares Margreet Hajee maakt kunstwerken van brood. Ze begon met het borduren van boterhammen en maakt nu dieren van hele broden. De komende twee jaar wil ze zo'n vijftig dieren maken vertelt ze aan De Stentor.

Hajee studeerde in 1988 af van de Kleinkunstacademie als keramiste. Het idee om met brood te werken ontstond spontaan toen ze aan de keukentafel zat te borduren. "Er lag een boterham op tafel en ik dacht zou je ook op brood kunnen borduren?" schrijft ze op haar website. Eerst borduurde ze teksten, daarna werden het ogen en vervolgens ging ze met het brood beeldhouwen. 

Op haar facebookpagina zijn verschillende dieren gemaakt van brood te bewonderen. Zoals een schildpad, een maki en een aap. DZe laat zich inspireren door de vorm van het brood. ",Ik ga echt naar de bakker en koop een specifiek brood. Die wijs ik aan, daar zie ik wat in. Dan begin ik, en wordt het uiteindelijk een dier" vertelt ze aan De Stentor.  Zo gebruikte ze voor de aap twee kilo broden en bolletjes voor de oren. 

Het brood is gedroogd en is bewerkt met boekbinderslijm. Hajee weet niet of haar kunstwerken uit eindelijk vergaan. Ook combineert ze nu brood met klei. Het doel is om over twee jaar een 'ark van Noach gevuld met dieren te hebben'. 

 

Dagelijks Brood op 04-03-2021. Een schildpad versterkt de gelederen in 't atelier.

Geplaatst door Margreet Hajee op Woensdag 3 maart 2021

Bron: De Stentor

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?