Koopmans: update graanontwikkelingen

30. Koopmans (Small)

LEEUWARDEN - De totale opbrengst van tarwe ligt iets lager dan vorig jaar, maar er zijn wel groter regionale verschillen te bemerken. Dat stelt Koopmans Meel in een update over de graanontwikkelingen. Volgens Koopmans heeft Frankrijk meer tarwe geoogst. Voor rogge is in de belangrijke Duitse regio’s de oogst ruim 10 procent lager. De opbrengst tarwe per hectare is over het algemeen wel iets gegroeid, stelt Koopmans. Omdat er veel tarwe is geoogst met lage eiwitgehaltes, wordt er in de markt een premie betaald voor de tarwe met een hoog eiwitgehaltes. De voor Koopmans Meel belangrijke graangebieden zijn geïnventariseerd en in kaart gebracht.

Karakteristiek

“Door verschillende weersinvloeden is de oogst van 2015 vrij karakteristiek”, is de visie van Melangeur Wim van Rangelrooy, op de ontwikkelingen tot nu toe. “Door een blijvende druk op reductie van stikstof bemesting is de vorming van het tarwe eiwit iets lager uitgevallen, dit geldt voornamelijk voor de Franse regio’s. Verlaging van de vorming van de eiwit hoeveelheid in de plant is daarmee duidelijk trendmatig. De kwaliteit van het eiwit in de tarwe is over het algemeen goed.” Koopmans Meel signaleert tevens dat binnen geringe afstand en oogstgebied er meer heterogeniteit in kwaliteit is ontstaan. De kwaliteit van de eiwitten zijn beter dan de vorige oogst, wat ten uiting komt in een betere extensibility bij deeg en (brood)kruimeigenschappen.

  • Monsters
  • De Hagberg valgetallen zijn over het algemeen voldoende hoog, daar waar heterogeniteit ontbreekt zijn ze soms juist laag dan wel afwijkend in de relatie tot de uit graan verkregen bloem, is de uitkomst van de monsters. De door Koopmans Meel onderzochte monsters hebben lage micotoxine gehaltes. Volgens Koopmans zijn de wateropnames gemiddeld genomen gelijk gebleven. Kneedtijden waren in het begin iets lager, maar herstellen zich alweer op het oude niveau. De oogst van rogge is trendmatig verlaagd, stelt Koopmans. “Er zullen steeds meer boeren overschakelen op voor hun andere commercieel interessantere granen. Net als bij tarwe is ook hier sprake van heterogeniteit.” Koopmans Meel heeft voor de goede kwaliteit rogge soorten inmiddels voldoende ingedekt. “De rogge kwaliteit wordt gekend door stabiele Amylogram-waarden en Valgetallen. Door de juiste melangering toe te passen worden de beste eigenschappen met elkaar verenigd.” Ook de oogsten van biologische tarwe en rogge zijn goed verlopen, stelt Koopmans. “De opbrengsten en analyses zijn vergelijkbaar met die van de vorige oogst.”
Lees ook
Handen tekort? Zeven tips

Handen tekort? Zeven tips

Het tekort aan goede medewerkers bedreigt steeds vaker het voortbestaan van bakkerij-ondernemingen. Daarom organiseerde het Genootschap voor de Bakkerij een bijeenkomst voor de hele sector. Voor iedereen die het – vanwege personeelstekort? – te druk had om te komen, hier een samenvatting met de belangrijkste tips.

Bakkersbrein organiseert winactie voor medewerkers bakkerijen

Bakkersbrein organiseert winactie voor medewerkers bakkerijen

Wat betekent het precies als een brood volkoren is? Zit er suiker in de gelei op vruchtengebak? En is speltbrood nou glutenvrij of niet? Typische vragen van consumenten, die je als medewerker in een bakkerswinkel vlot zou moeten kunnen beantwoorden. Twijfel je weleens aan je eigen kennis?

‘Dat de zon opkomt terwijl je je brood opbolt, geweldig toch?’

‘Dat de zon opkomt terwijl je je brood opbolt, geweldig toch?’

Feije Feenstra (23) van Bakkerij van Eck studeerde om ondernemer te worden. Totdat er een bakker ziek werd in het bedrijf van zijn ouders. Feije ging bakken en naar het Bakery Institute, en verheugt zich erop al die kennis op zijn klanten over te brengen.

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

In de deze uitdagende functie zal jij je bezighouden met verkoop van ambachtelijke brood en banketproducten aan diverse afnemers van vliegtuigcateraars tot hotelketens...