Koopmans: update graanontwikkelingen

30. Koopmans (Small)

LEEUWARDEN - De totale opbrengst van tarwe ligt iets lager dan vorig jaar, maar er zijn wel groter regionale verschillen te bemerken. Dat stelt Koopmans Meel in een update over de graanontwikkelingen. Volgens Koopmans heeft Frankrijk meer tarwe geoogst. Voor rogge is in de belangrijke Duitse regio’s de oogst ruim 10 procent lager. De opbrengst tarwe per hectare is over het algemeen wel iets gegroeid, stelt Koopmans. Omdat er veel tarwe is geoogst met lage eiwitgehaltes, wordt er in de markt een premie betaald voor de tarwe met een hoog eiwitgehaltes. De voor Koopmans Meel belangrijke graangebieden zijn geïnventariseerd en in kaart gebracht.

Karakteristiek

“Door verschillende weersinvloeden is de oogst van 2015 vrij karakteristiek”, is de visie van Melangeur Wim van Rangelrooy, op de ontwikkelingen tot nu toe. “Door een blijvende druk op reductie van stikstof bemesting is de vorming van het tarwe eiwit iets lager uitgevallen, dit geldt voornamelijk voor de Franse regio’s. Verlaging van de vorming van de eiwit hoeveelheid in de plant is daarmee duidelijk trendmatig. De kwaliteit van het eiwit in de tarwe is over het algemeen goed.” Koopmans Meel signaleert tevens dat binnen geringe afstand en oogstgebied er meer heterogeniteit in kwaliteit is ontstaan. De kwaliteit van de eiwitten zijn beter dan de vorige oogst, wat ten uiting komt in een betere extensibility bij deeg en (brood)kruimeigenschappen.

  • Monsters
  • De Hagberg valgetallen zijn over het algemeen voldoende hoog, daar waar heterogeniteit ontbreekt zijn ze soms juist laag dan wel afwijkend in de relatie tot de uit graan verkregen bloem, is de uitkomst van de monsters. De door Koopmans Meel onderzochte monsters hebben lage micotoxine gehaltes. Volgens Koopmans zijn de wateropnames gemiddeld genomen gelijk gebleven. Kneedtijden waren in het begin iets lager, maar herstellen zich alweer op het oude niveau. De oogst van rogge is trendmatig verlaagd, stelt Koopmans. “Er zullen steeds meer boeren overschakelen op voor hun andere commercieel interessantere granen. Net als bij tarwe is ook hier sprake van heterogeniteit.” Koopmans Meel heeft voor de goede kwaliteit rogge soorten inmiddels voldoende ingedekt. “De rogge kwaliteit wordt gekend door stabiele Amylogram-waarden en Valgetallen. Door de juiste melangering toe te passen worden de beste eigenschappen met elkaar verenigd.” Ook de oogsten van biologische tarwe en rogge zijn goed verlopen, stelt Koopmans. “De opbrengsten en analyses zijn vergelijkbaar met die van de vorige oogst.”
Lees ook
Maak ik de overstap van nacht naar dag?

Maak ik de overstap van nacht naar dag?

"Ik kan maar moeilijk aan goed personeel komen. Jongeren zijn niet zo snel enthousiast te krijgen voor ons vak. Ik weet dat er mogelijkheden zijn om nachtwerk te verminderen, maar wat komt daar allemaal bij kijken?"

Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Bakkerij Beerse heeft zeven winkels in Alkmaar en omgeving. In totaal werken er zo’n zeventig mensen, vaak al tientallen jaren. Wat maakt deze bakker zo’n aantrekkelijke werkgever? Bakkers in bedrijf maakte een rondje langs de verschillende vestigingen. “De onderlinge band is hecht en we mogen trainingen volgen over grondstoffen en leidinggeven.”

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Beko Advies zet met de Beko OmzetBarometer alle gegevens tijdens de coronacrisis op een rijtje. De omzet van bakkerijen die goed bereikbaar zijn groeide in deze periode, terwijl bakkerswinkels in de grote steden, toeristische centra en grote winkelcentra het moeilijk hebben.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...