Koopmans: update graanontwikkelingen

LEEUWARDEN - De totale opbrengst van tarwe ligt iets lager dan vorig jaar, maar er zijn wel groter regionale verschillen te bemerken. Dat stelt Koopmans Meel in een update over de graanontwikkelingen. Volgens Koopmans heeft Frankrijk meer tarwe geoogst. Voor rogge is in de belangrijke Duitse regio’s de oogst ruim 10 procent lager. De opbrengst tarwe per hectare is over het algemeen wel iets gegroeid, stelt Koopmans. Omdat er veel tarwe is geoogst met lage eiwitgehaltes, wordt er in de markt een premie betaald voor de tarwe met een hoog eiwitgehaltes. De voor Koopmans Meel belangrijke graangebieden zijn geïnventariseerd en in kaart gebracht.

Karakteristiek

“Door verschillende weersinvloeden is de oogst van 2015 vrij karakteristiek”, is de visie van Melangeur Wim van Rangelrooy, op de ontwikkelingen tot nu toe. “Door een blijvende druk op reductie van stikstof bemesting is de vorming van het tarwe eiwit iets lager uitgevallen, dit geldt voornamelijk voor de Franse regio’s. Verlaging van de vorming van de eiwit hoeveelheid in de plant is daarmee duidelijk trendmatig. De kwaliteit van het eiwit in de tarwe is over het algemeen goed.” Koopmans Meel signaleert tevens dat binnen geringe afstand en oogstgebied er meer heterogeniteit in kwaliteit is ontstaan. De kwaliteit van de eiwitten zijn beter dan de vorige oogst, wat ten uiting komt in een betere extensibility bij deeg en (brood)kruimeigenschappen.

  • Monsters
  • De Hagberg valgetallen zijn over het algemeen voldoende hoog, daar waar heterogeniteit ontbreekt zijn ze soms juist laag dan wel afwijkend in de relatie tot de uit graan verkregen bloem, is de uitkomst van de monsters. De door Koopmans Meel onderzochte monsters hebben lage micotoxine gehaltes. Volgens Koopmans zijn de wateropnames gemiddeld genomen gelijk gebleven. Kneedtijden waren in het begin iets lager, maar herstellen zich alweer op het oude niveau. De oogst van rogge is trendmatig verlaagd, stelt Koopmans. “Er zullen steeds meer boeren overschakelen op voor hun andere commercieel interessantere granen. Net als bij tarwe is ook hier sprake van heterogeniteit.” Koopmans Meel heeft voor de goede kwaliteit rogge soorten inmiddels voldoende ingedekt. “De rogge kwaliteit wordt gekend door stabiele Amylogram-waarden en Valgetallen. Door de juiste melangering toe te passen worden de beste eigenschappen met elkaar verenigd.” Ook de oogsten van biologische tarwe en rogge zijn goed verlopen, stelt Koopmans. “De opbrengsten en analyses zijn vergelijkbaar met die van de vorige oogst.”
Lees ook
‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

Bakkers in de media - week 24

Bakkers in de media - week 24

Frank Janssen over stijgende prijzen, een In Memoriam voor bakker Tijmen Hoogendoorn en Afslag Worstenbrood. Wat lazen we deze week over de bakkersbranche in andere media?

Wildfarmed teelt tarwe op ongeploegde akkers

Wildfarmed teelt tarwe op ongeploegde akkers

Een voormalige Britse muzikant plantte in 2007 het eerste zaadje voor Wildfarmed. Inmiddels lopen steeds meer bakkers warm voor de (landbouw)filosofie én het meel van dit regeneratieve voedselbedrijf.