Koopmans: KIEM broedplaats duurzame graanconcepten

LEEUWARDEN – Samen met agrariërs, telers, leveranciers, bakkers en andere klanten duurzame waarde halen uit graan. Door innovatieve concepten te ontwikkelen voor verschillende consumentgroepen. Dat is de functie van KIEM, het nieuwe innovatiecentrum van Koopmans Koninklijke Meelfabrieken in Leeuwarden. De officiële opening vond donderdag 23 juni plaats.

Innovaties ontwikkelen

KIEM is een ruimte die in het historische pand van Koopmans Meel is ingericht en die bestaat uit een open proefbakkerij voorzien van alle moderne (bakkerij)gemakken en een vergaderruimte. Erin werken kennisspecialisten van Koopmans op het gebied van bakkerijgrondstoffen en foodcoatings, zij aan zij met leveranciers en klanten aan het ontwikkelen van innovaties op basis van vragen van klanten of consumententrends. Ook scholen met een food- of bakkerijopleiding betrekt Koopmans bij KIEM.

Nederlandse bodem

Bij de opening van KIEM presenteerde Koopmans al een aantal innovaties. Zo demonstreerde Meester Boulanger Wietse Schiere de mogelijkheden van broodsoorten gemaakt op basis van graan van Nederlandse bodem, lieten de mensen van Koopmans Foodcoatings (voorheen Laco Crumbs) de mogelijkheden zien van ‘fry free’ snacks: een natuurlijk coatingsysteem voor krokante snacks uit de oven. De missie is om coatings van lokale, natuurlijke coatings te creëren.

Aurelon

Cees de Haan, Senior Bakkerij & Procestechnoloog bij Koopmans, vertelde over nóg een interessante noviteit: Aurelon. Dit is een tarwezemel die ook wel ‘de zeven zemel’ word genoemd. De zemel zit van alle zemellagen die een graankorrel bevat, het dichtst tegen de meelkern aan. Koopmans is in staat deze zemel te isoleren door een verfijnd maalproces. Aurelon is interessant vanwege de hoge aantal vezels in de zemel en de hoge graad van nutriënten. “Het is geconcentreerde volkoren”, vat De Haan de zemel samen. Koopmans verwerkte Auleron al in brood, crackers, pasta, sportvoedsel en veevoer. Andere producten volgen, denk aan koek.

Toegevoegde waarde

KIEM is vanaf nu beschikbaar voor klanten van Koopmans. De sessies die het komende halfjaar in het innovatiecentrum zijn gepland, zitten nagenoeg allemaal vol. Het gaat daarbij om onderwerpen als koek, Nederlandse tarwe, oliebollen en feestbroden. Op termijn wil Koopmans het centrum delen met de hele sector. “Duurzame toevoegde waarde creëren, daar hebben we allemaal baat bij”, stelt algemeen directeur Dirk Lodewijk van Koopmans. “KIEM is daar een middel voor.”

Lees het uitgebreide artikel over KIEM in editie 6-2016 van Bakkers in bedrijf. Deze verschijnt 8 juli.

Lees ook
Bakkerij Franssen in Epen krijgt predicaat Hofleverancier

Bakkerij Franssen in Epen krijgt predicaat Hofleverancier

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het bedrijf ontving Bakkerij Franssen in Epen zondag 15 mei het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Gouverneur Roemer overhandigde de oorkonde aan eigenaars Jos en Miranda en hun dochter Tamara Hoogervorst.

Bakkers in de media - week 19

Bakkers in de media - week 19

Zorgen om graan, de liefde voor het bakkersvak en paniek over lokale lekkernij het appelsleetje. Wat verscheen er afgelopen week in de media over bakkersbranche?

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.