Koepelorganisatie Detailhandel Nederland stopt

22 september 2020
Foto: Pixabay

Vanaf 31 december 2020 stopt Detailhandel Nederland. Afgelopen week bekrachtigde de Algemene Ledenvergadering het besluit van het bestuur om de activiteiten van de koepelorganisatie per 31 december 2020 te beëindigen en de organisatie te ontbinden.

Detailhandel Nederland heeft een diverse achterban. Deze bestaat uit brancheorganisaties die een specifiek deel van de retail vertegenwoordigen, zoals het CBL (supermarkten), RND (grootwinkelbedrijven) en de Nationale Winkelraad (mkb retail branches, aangesloten bij MKB Nederland).  

Onvoldoende draagvlak

De organisatie zocht naar een effectievere, duurzame en slagvaardigere manier om de belangenbehartiging van de retail te organiseren. De laatste maanden werd dit proces geïntensiveerd omdat bestaande afspraken aflopen en de structuur, wijze van samenwerking én financiering opnieuw vormgegeven zouden moeten worden. Helaas bleek dat de perspectieven en visies van de deelnemende partijen te veel van elkaar afwijken en er onvoldoende draagvlak was voor de continuering van de collectieve belangenbehartiging van de retail door Detailhandel Nederland. 

Activiteiten

Detailhandel Nederland is actief op verschillende domeinen zoals Betalingsverkeer, Digitalisering, Europese Zaken, Sociale Zaken en Pensioenen, Vestigingszaken en Winkelveiligheid. Op dit moment wordt bekeken hoe de expertise van medewerkers, het netwerk en de bijbehorende collectieve dossiers kunnen worden overgedragen en wellicht door (een samenwerking) van individuele brancheorganisaties kunnen worden ingevuld.

Het is wenselijk dat er gezocht wordt naar nieuwe allianties om collectieve belangenbehartiging van de retail te waarborgen. Hierover is zeker consensus. Er bestaat vertrouwen dat hier een juiste vorm voor gevonden gaat worden.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?