Bas Klarenbeek en Tim Bienefelt gaan naar WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor mbo-studenten. De studenten van het Horizon College en Albeda College gaan de strijd met andere patissiers en boulangers in opleiding van over de hele wereld. World Skills vindt plaats van 22 tot en met 27 augustus in Kazan, Rusland.

Eind maart werd Bas voor de tweede keer Nederlands Kampioen Patissier voor MBO-studenten tijdens Skills The Finals. Hij wil graag de beste patissier van de wereld worden en gaat er voor. "Ik ben ontzettend blij dat ik naar het WK mag. Afgelopen jaar heb ik hier heel hard voor gewerkt. En nu naar het WK, dat is geweldig. Ik ga natuurlijk mijn uiterste best doen in Kazan. Daarvoor zijn we nu al druk bezig, vooral om alle randzaken zoals vervoer te regelen. Mijn opdracht wordt 30 mei bekendgemaakt, daarna ga ik direct met de trainingen beginnen. Ik heb 24 tegenstanders en het wordt heel veel en heel hard werken om een goede prestatie neer te zetten."

Thema Rusland

Het thema van tijdens Skills The Finals was Rusland. Het showstuk van Bas maakte indruk. Hij nam het Groot Russisch Staatsballet als uitgangspunt en verwerkte onder andere een gedetailleerde ballerina.

Tim won eind maart de wedstrijd voor Boulangers. Hij maakte onder andere een Russische quiche gevuld met blauwe kaas en spinazie. "Ik vind het leuk om te laten zien wat ik kan, daarom doe ik mee aan de wedstrijd. En ik ben altijd benieuwd hoe ik er voor sta. Ik wil later een eigen zaak openen, zodat ik altijd bezig kan zijn met brood en deeg."

Cees Bakker, docent patisserie op het Albeda College en een van de coaches van de Skill-organisatie, heeft goede hoop op een goed eindresultaat. Hij zag het niveau van de Nederlandse studenten de afgelopen jaren snel stijgen. "In 2015 maakten we geen kans, in 2017 ging het veel beter en dit jaar kunnen we excelleren. Ik denk dat we zeker kunnen eindigen in de top 3", zei hij in maart tijdens Skills, The Finals.

WorldSkills

Eind augustus gaan ongeveer 1600 jonge professionals uit 60 landen in Kazan, Rusland de strijd aan tijdens WorldSkills. Er zijn meer dan 56 competities in verschillende vakgebieden. Team Nederland bestaat uit 27 kampioenen, van patissier tot timmerman en van lasser tot kok

In Bakkers in bedrijf 4-2019 staat een compleet verslag van Skills, The Finals, geschreven door Christiaan van Beemen. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan. 

Foto's: ROC Horizon College

Altijd op de hoogte blijven?