'Klanten stoppen spontaan om speculaas te kopen'

26 november 2020 Jerom Rozendaal
Foto: Bakkerij Henrik Wullems

Met de feestdagen voor de deur maken bakkerijen en patisserieën zich op voor drukke dagen. Met een lekker product en goede marketing kan de verkoop verdubbelen en lonkt er zelfs landelijke faam. Wij spraken een aantal prijswinnaars van bakkerswedstrijden over de sleutel van hun succes. Vandaag deel 3 met Henrik Wullems, die in 2019 de beste gevulde-speculaasbakker van Nederland was.

Henrik Wullems (28) runt zijn bakkerij in het Utrechtse Schoonrewoerd nog maar anderhalf jaar, maar hoeft zich over klandizie al geen zorgen meer te maken. De Ambachterij heeft een trouw klantenbestand opgebouwd. De prijs van beste gevulde-speculaasbakker van Nederland, die hij eind vorig jaar ontving van bakkersgroothandel Beko, bezorgde hem een kickstart. “We hebben buiten spandoeken en borden die aan de prijs herinneren. Die roepen nog steeds nieuwsgierigheid op bij mensen. Ze stoppen spontaan om speculaas te komen kopen.”

Met de R in de maand kunnen de speculaaskruiden uit de kast gehaald worden. De maand september is een echt scharniermoment. “Bij warme dagen zetten we in op kers en aardbei en bij koudere dagen gaat de speculaas goed en verkopen we tot 150 pakjes per dag.” Het geheim van goede gevulde speculaas is gebruik van de beste grondstoffen, waarbij je volgens Wullems niet op de kosten moet beknibbelen.
Zo is boter is van essentieel belang, onthult hij. “Wij gebruiken gekarnde roomboter uit de Ardennen. Die komt van koeien die 100 dagen extra buiten hebben gelopen. Daar zit een hogere zuurgraad in en dat smaakt veel lekkerder.” Een belangrijk bestanddeel van de speculaas­kruiden is kaneel. “Daarvoor gebruik ik Ceylon-kaneel. Die komt van het binnenste van de kaneelboom en heeft een betere smaak.”

De andere kruiden voor de successpeculaas van Wullems zijn: steranijs, kardemom, kruidnagel, sinaasappel, mandarijn, gember, nootmuskaat en zwarte peper. Volgens hem staat de gevulde speculaas uit de supermarkt in geen verhouding tot ambachtelijke gevulde speculaas van de bakker. “Waar de gewone speculaas van de beste kwaliteit uit de supermarkt nog wel te eten is, krijg je de gevulde speculaas niet naar binnen.”

Dit was het derde deel van het artikel Bakkersgeheimen voor de feestdagen. Volgende week verschijnt deel 4. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Abonnees lezen het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 8-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Altijd op de hoogte blijven?