Kersverse patissiers trots op examencreaties

Damilyano Eijkemans

De wereld van de patissiers is zestien nieuwe vakgenoten rijker. In juni was een aantal avonden de spanning te snijden in de bakkerij van Summa Brood & Banket in Eindhoven. Daar werkten de afstudeerders aan zelfbedachte creaties voor het examen van de opleiding tot Patissier. Summa Brood & Banket is een van de tweeëntwintig scholen van het Summa College.

Proeve van Bekwaamheid

Na drie jaar school en verschillende stages in de beroepspraktijk was voor de studenten de tijd aangebroken voor de zogenaamde Proeve van Bekwaamheid. Iedere student richtte een eigen showtafel in met een zelfgekozen thema. Daarop pronkten maar negen zelfbedachte patisserieproducten, variërend van producten van deeg, amandel, kokos en/of schuim tot friandises, bonbons, desserttaarten en marsepeinfiguren.

En alsof dat nog niet genoeg inspanningen vereiste, maakten de examenkandidaten tijdens hun stage een showstuk, compleet vervaardigd uit eetbare grondstoffen. Dit alles passend binnen het thema.

Mega-zenuwachtig

  • Summa_Nienke_van_Vilsteren1-300x200 Nienke van Vilsteren
  • Student Nienke van Vilsteren sliep de nachten voorafgaand aan het examen niet veel: “Ik was in het begin echt mega-zenuwachtig. Je werkt het hele jaar toe naar het examen, wilt laten zien wat je kunt. Toen ik eenmaal bezig was ging ’t wel, maar vooraf maakte ik mezelf helemaal gek. Het lastigst vond ik het beginnen aan het showstuk, het zo maken als het in mijn hoofd zat. Nu ik geslaagd ben, ga ik werk zoeken. Het liefst wil ik werken bij een patisserie of een luxe ijssalon, want het leukst aan het beroep is voor mij dat ik mijn creativiteit kwijt kan in verschillende producten.”

Nienke werd in 2015 Nederlands kampioen bij de Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij, in de categorie Uitvoerend bakker. In 2017 won zij de regiokampioenschappen en werd ze vervolgens derde bij de Jeugdvakwedstrijden voor Zelfstandig werkend banketbakker.

Kampioenen

Onder de afstudeerders bevond zich ook een Nederlands kampioen in de patisserie: Damilyano Eijkemans. Hij behaalde in 2016 een gouden medaille tijdens de Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij. Zijn klasgenote Janna van Eijk behaalde in 2016 de derde plaats tijdens de wedstrijd om de Talentenprijs. Twee van de afstudeerders hopen komend jaar hoge ogen te gooien bij de Gouden Gard, die afgelopen jaar werd gewonnen door inmiddels afgestudeerd Summa-studente Lotte Dierick.

Met het felbegeerde diploma op zak zijn er tal van mogelijkheden voor de patissiers. Sommige studenten studeren verder aan het mbo of kiezen voor een vervolgopleiding aan het hbo. Ook zijn er nieuwelingen in het vak die al verzekerd zijn van een baan in de patisserie. De studenten zijn met recht trots op het behalen van het patissiersdiploma en gaan een toekomst vol smakelijke creaties tegemoet.

Dossiers
Lees ook
Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs. SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Nieuwe ronde STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Op 1 juli aanstaande start opnieuw een aanvraagronde voor de STAP-subsidie: een individuele subsidie van maximaal duizend euro, die is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Diverse trainingen en opleidingen van Bakery Institute, Foodbase en HAS Hogeschool komen op dat moment voor de STAP-subsidie in aanmerking.

Cursussen bij het IJscentrum Najaar 2022

Cursussen bij het IJscentrum Najaar 2022

Er staan weer nieuwe cursusdata op de agenda van het IJscentrum. Komend najaar staan onder andere cursus ijsbereider, gespecialiseerd ijsbereider en Meesterlijke taarten op het programma. Daarnaast komen er ook weer verschillende specials aan.