Kersverse patissiers trots op examencreaties

Damilyano Eijkemans

De wereld van de patissiers is zestien nieuwe vakgenoten rijker. In juni was een aantal avonden de spanning te snijden in de bakkerij van Summa Brood & Banket in Eindhoven. Daar werkten de afstudeerders aan zelfbedachte creaties voor het examen van de opleiding tot Patissier. Summa Brood & Banket is een van de tweeëntwintig scholen van het Summa College.

Proeve van Bekwaamheid

Na drie jaar school en verschillende stages in de beroepspraktijk was voor de studenten de tijd aangebroken voor de zogenaamde Proeve van Bekwaamheid. Iedere student richtte een eigen showtafel in met een zelfgekozen thema. Daarop pronkten maar negen zelfbedachte patisserieproducten, variërend van producten van deeg, amandel, kokos en/of schuim tot friandises, bonbons, desserttaarten en marsepeinfiguren.

En alsof dat nog niet genoeg inspanningen vereiste, maakten de examenkandidaten tijdens hun stage een showstuk, compleet vervaardigd uit eetbare grondstoffen. Dit alles passend binnen het thema.

Mega-zenuwachtig

  • Summa_Nienke_van_Vilsteren1-300x200 Nienke van Vilsteren
  • Student Nienke van Vilsteren sliep de nachten voorafgaand aan het examen niet veel: “Ik was in het begin echt mega-zenuwachtig. Je werkt het hele jaar toe naar het examen, wilt laten zien wat je kunt. Toen ik eenmaal bezig was ging ’t wel, maar vooraf maakte ik mezelf helemaal gek. Het lastigst vond ik het beginnen aan het showstuk, het zo maken als het in mijn hoofd zat. Nu ik geslaagd ben, ga ik werk zoeken. Het liefst wil ik werken bij een patisserie of een luxe ijssalon, want het leukst aan het beroep is voor mij dat ik mijn creativiteit kwijt kan in verschillende producten.”

Nienke werd in 2015 Nederlands kampioen bij de Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij, in de categorie Uitvoerend bakker. In 2017 won zij de regiokampioenschappen en werd ze vervolgens derde bij de Jeugdvakwedstrijden voor Zelfstandig werkend banketbakker.

Kampioenen

Onder de afstudeerders bevond zich ook een Nederlands kampioen in de patisserie: Damilyano Eijkemans. Hij behaalde in 2016 een gouden medaille tijdens de Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij. Zijn klasgenote Janna van Eijk behaalde in 2016 de derde plaats tijdens de wedstrijd om de Talentenprijs. Twee van de afstudeerders hopen komend jaar hoge ogen te gooien bij de Gouden Gard, die afgelopen jaar werd gewonnen door inmiddels afgestudeerd Summa-studente Lotte Dierick.

Met het felbegeerde diploma op zak zijn er tal van mogelijkheden voor de patissiers. Sommige studenten studeren verder aan het mbo of kiezen voor een vervolgopleiding aan het hbo. Ook zijn er nieuwelingen in het vak die al verzekerd zijn van een baan in de patisserie. De studenten zijn met recht trots op het behalen van het patissiersdiploma en gaan een toekomst vol smakelijke creaties tegemoet.

Dossiers
Lees ook
NBA biedt nieuwe serie online trainingen

NBA biedt nieuwe serie online trainingen

De coronamaatregelen maken trainen op locatie lastiger. Wat volgens de regels nog wel mag, voelt voor veel bedrijven of medewerkers niet fijn. Daarom biedt Nationale Bakkerij Academie (NBA) nieuwe korte online trainingen aan zodat bedrijven en medewerkers toch de mogelijkheid hebben om te leren.

Suikers reduceren en vervangen

Suikers reduceren en vervangen

Het IJscentrum introduceert de nieuwe dagcursus Suikerreductie. De eerste editie staat gepland voor 11 november. Met deze dagtraining speelt IJscentrum in op de trends en ontwikkelingen in de wereld van voeding. Docent Bas van Haaren verzorgt deze specialisatiecursus.

Samenwerking bij opleidingsinstituut Bakery Sweets Center

Samenwerking bij opleidingsinstituut Bakery Sweets Center

Een gezonde toekomst voor de bakkerij- en zoetwarensector, daar zet het Bakery Sweets Center in Noord-Nederland zich voor in. Het is hiermee een voorbeeld voor de rest van het land. “Het tekort aan goed gekwalificeerde medewerkers in (semi)industriële bakkerijen groeit. In deze regio, maar ook in de rest van Nederland.”

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...