Kanshebbers Horecava Innovation Award

3 januari 2019

Tijdens de Horecava vindt op 7 januari de uitreiking van de Horecava Innovation Award plaats. De prijs gaat naar de beste innovatie in de foodservice branche. Onlangs maakte de jury de genomineerden bekend. In totaal waren er 189 inzendingen waaruit de jury zestien genomineerden koos, waaronder Aard gemaakt van oud brood van Streekbakker Jorrit.

Er zijn vier categorieën, namelijk Food & Beverage; Equipment & Services; Concepts, Interior & Design; en Digital, Apps & Social Media. In alle vier de categorieën wijst de jury een winnaar aan. Een van hen wordt de overall winnaar. Daarnaast wordt ook de Karel de Vos Duurzaamheid Award uitgereikt aan het product dat het meeste blijk geeft van een duurzame, toekomstgerichte visie.

Genomineerden Food & Beverage

Een van de genomineerden in de categorie Food & Beverage is het bier Aard van Nevel Artisan Ales. Dit is een blend van houtgerijpt wild bier met kvass dat wordt gemaakt van oud zuurdesembrood van Streekbakker Jorrit en de biologische rode bieten en absintalsem van kwekerij De Ommuurde Tuin. “Dit is een volgende stap in het combineren van traditionele producten tot iets nieuws” aldus de jury. Qua smaak is Aard een samenvoeging van bier en wijn. De ontwikkelaars van het bier werken met lokale, vaak wildgeplukte, niet alledaagse ingrediënten.

De andere genomineerden zijn Amster-Damhertenrookworst, De Balletjes en Kukki Cocktails. De Amster-Damhertenrookworst van Pieter van Meel, Groothandel in Wild en Gevogelte, is gemaakt van vlees van damherten uit de Amsterdamse Waterleidingenduinen. Volgens de jury speelt Van Meel met dit product goed in op de maatschappelijke discussie rondom de het actief beheren van de lokale wildstand.

Friethoes produceert op een zo duurzaam mogelijke wijze verse friet. Het restafval verwerkt de frietproducent nu tot een nieuwe snack: De Balletjes. Naast het restafval bevat de snack IPA Bier en kaas. De jury is van mening dat er hier goed gebruikt gemaakt wordt van de reststroom, waardoor er minder food waste ontstaat.

Kukki Cocktails zijn cocktails met ijsblokjes en vers fruit in een fles. De jury prijst deze cocktail vanwege de visuele beleving. De cocktail is 18 maanden houdbaar en bevat geen chemische toevoegingen en kleurstoffen. De jury: “Een échte cocktail met het gemak van een flesdrank”.

Genomineerden andere categorieën

In de categorie Equipment & Services

  • De Bottle Tender van Tender One cocktails. Dit is een doseermachine die het mogelijkmaakt om snel en precies cocktails en mixdranken te produceren.
  • De hygiënische sauzendispenser, de Asept Fretus pomp, van Apparatenfabriek Bereila.
  • Stichting Groene Ster Nederland
  • Glazenwasmachine Top Dry van Hobart Nederland

In de categorie Concepts, Interior & Design:

  • De snackbakjes, gemaakt van suikerriet, van Natureko B.V.
  • De circulaire kokskledinglijn van Persu
  • Nohbo Drops van Bunzl. Deze shampoo is per portie verpakt in wateroplosbare folie.
  • De Flyingtable, een frame dat in palen, bomen en zuilen geklemd kan worden.

En tot slot de categorie Digital, Apps & Social Media

  • AssistYou, een intuïtief werkende telefoonservice voor de horeca gebaseerd op artificial Intelligence
  • Deliverect integreert verschillende bezorgsystemen als Deliveroo en Thuisbezirgd in één POS (point of sale).
  • OnJobs, een nieuw en zeer visueel ingesteld platform voor horecavacatures
  • SO Connect Review helpt ondernemers om op één plek duidelijk overzicht te houden op de reviews die mensen online over hun horecazaak plaatsen.
Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?