Kansen door corona

4 mouten brood ireks_Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

Jarenlang had de versspecialist het zwaar. Vastgeklemd tussen supermarkten enerzijds en horeca en luxere eetwinkels anderzijds. Ook van de fors stijgende online verkopen profiteerde het ambacht minimaal. COVID-19 lijkt hierin echter verandering te hebben gebracht.

De coronacrisis heeft de markt voor voedingsmiddelen volledig op zijn kop gezet. Traditioneel sterke afzetkanalen zagen hun omzet dalen of stabiliseren, terwijl andere kanalen, zoals als korteketeninitiatieven, boodschappendiensten en maaltijdbezorgers, hun omzet bijna zagen verdubbelen. En ook versspecialisten profiteerden van de nieuwe situatie.

Omzetgroei versspeciaalzaken

Onderzoeksbureau GfK meldde in juli dat versspeciaalzaken in de eerste helft van het jaar tot maar liefst 40 procent omzetgroei hebben gerealiseerd. De omzet bij bakkers groeide met 16 procent. Vooral nieuwe klanten, jongeren in het bijzonder, weten de versspecialist vaker te vinden. 

Het Nederlands Bakkerij Centrum bevestigt deze positieve trend. Die ziet eveneens een behoorlijk stijging bij de ambachtelijke bakkers. Met daarbij de kanttekening dat de groei niet voor alle productgroepen en ondernemingen geldt. Zo staan banket en gebak bijvoorbeeld behoorlijk onder druk en zijn factoren, zoals de locatie van de winkel en al dan niet leveren aan het derde kanaal, bepalend voor het wel of niet hebben van succes.

Hoe gaat het verder?

De Nederlandse economie zal in 2020 naar verwachting met bijna 7 procent krimpen, zo voorspelt de Europese Commissie. Het consumentenvertrouwen daalde volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maar liefst van –2 in maart naar –22 in april.

Het consumptiepatroon van de consument is door COVID-19 veranderd en de verwachting is dat dit deels blijvend zal zijn. Zo is er onder consumenten een versneld groeiend bewustzijn van de relatie tussen voeding en gezondheid en van die tussen voeding en duurzaamheid. FoodBase publiceerde vorig jaar diverse artikelen over de hernieuwde aandacht van consumenten voor versspecialisten. Deze trend lijkt versneld te zijn door de coronacrisis. 

Meer weten over De kansen voor de versspecialist? Lees dan het complete artikel van Frank Janssen in Bakkers in bedrijf 9-2020. Dit nummer verschijnt op 6 november. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw. Als je voor 1 november een abonnement neemt en de Facebookpagina van SVM Bakery MAchines liket, dan maak je ook kans op een gratis  planeetmenger van SVM Bakery Machines

Dossiers
Lees ook
'Ik miste het bakkersvak enorm'

'Ik miste het bakkersvak enorm'

Bakkerszonen die hun ouders achternagaan, of buitenstaanders die plotseling gegrepen worden door het vak: de bakkers in Nederland zijn van zeer wisselende komaf. Of ze komen erachter dat ze liever iets anders doen dan bakken. Gelukkig kan dat ook binnen de branche: die biedt een breed scala aan carrièrekansen. Vandaag deel 3 met Joey Maartense.

Ontslag door corona

Ontslag door corona

Corona heeft veel veranderd: de anderhalvemetersamenleving is ingevoerd en iedereen werkt zoveel mogelijk thuis. Op de werkvloer geldt dat je bij klachten thuisblijft en je gezinsleden ook. Hierover komen vanuit de praktijk veel (juridische) vragen. Kunnen werknemers zich ziekmelden of moeten ze onbetaalde verlofuren opnemen? Wie betaalt de loonkosten...

Burgemeester opent bakkerschool Curio

Burgemeester opent bakkerschool Curio

Burgemeester Depla van Breda verrichtte donderdag 19 november de officiële opening van de nieuwe locatie van de bakkersopleiding van Curio. Hij deed dit samen met meester patissier Hidde de Brabander en Curio-bestuursvoorzitter Rob Neutelings.

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...